8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalContract de criză în sănătate

Contract de criză în sănătate

Noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale este intens contestat de cadrele medicale. Acestea susţin că actul normativ restânge accesul pacienţilor la medicamente compensate şi va permite angajarea medicilor pe criterii discriminatorii.

Guvernul a aprobat ieri contractul-cadru pe 2011-2012, în baza căruia se va realiza finanţarea activităţii medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate. Pentru prima dată, contractul a fost elaborat pe o perioadă de doi ani. Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, toate contractele care vor fi semnate anul viitor vor intra în vigoare la 1 aprilie 2011 şi vor fi valabile până la 31 decembrie 2012. Doar sumele contractate vor fi stabilite în fiecare an. De exemplu, pentru un contract încheiat în 2011, valoarea acestuia în 2012 se va stabili prin act adiţional, în funcţie de bugetul aprobat.

Medicii de familie vor primi mai mulţi bani pentru servicii şi mai puţini pentru liste

Ministerul Sănătăţii crede că medicii prescriu de multe ori nejustificat medicamente compensate şi gratuite. Din acest motiv, de la anul va exista un plafon orientativ pentru prescrierea de medicamente, după un mecanism care urmează să fie aprobat.
Cei mai afectaţi de această prevedere a contractului-cadru vor fi medicii de familie, care văd altfel lucrurile.
„Suntem împotriva aşa-zisului buget orientativ. Este o idee aberantă, care şi-a dovedit inutilitatea acum câţiva ani. Pentru că va exista acest plafon, nu toţi pacienţii vor mai putea primi reţete. Şi atunci, noi, medicii de familie, vom fi nevoiţi să decidem cine trebuie să primească şi cine nu trebuie să primească medicamente compensate. În funcţie de ce criterii va trebui să facem diferenţierea?“, întreabă dr. Mirela Profir, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie – filiala Dolj.
Medicilor de familie li se pregătesc şi alte surprize. Ei vor primi mai mulţi bani pentru serviciile medicale prestate şi mai puţini pentru numărul de persoane pe care le au înscrise pe listă. „Fondul aferent asistenţei medicale primare pentru anul 2011 va avea următoarea structură: 50% pentru «per capita» şi 50% pentru «per serviciu». În prezent, fondul aferent asistenţei medicale primare are următoarea structură: 70% pentru plata per capita şi 30% pentru plata pe serviciu-consultaţie, după ce au fost reţinute sumele necesare pentru plata medicilor nou-veniţi într-o localitate“, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, numărul maxim de persoane înscrise pe listele medicilor de familie va fi de 2.200, în condiţiile în care în prezent sunt medici de familie care au şi 2.500 de pacienţi. Iar asiguraţii care vor dori să-şi schimbe medicul de familie o vor putea face pe baza unei cereri de transfer.

Medicii fără activitate didactică, discriminaţi la angajare

Tot de anul viitor, medicii specialişti din spitale îşi vor desfăşura activitatea în baza unui singur contract de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Excepţie vor face localităţile deficitare în anumite specialităţi medicale, situaţie în care un medic poate acorda servicii în cadrul a două spitale. Tot o excepţie o vor reprezenta şi medicii care lucrează cu jumătate de normă într-o unitate spitalicească.
Într-un spital universitar, cum este Spitalul de Urgenţă Craiova, majoritatea medicilor sunt cadre didactice universitare angajate cu jumătate de normă, cu excepţia şefilor de clinică, angajaţi cu normă întreagă la spital. Universitarii de la Spitalul de Urgenţă Craiova ar putea să profeseze în clinici private din Bănie sau din ţară fără să-şi facă probleme că ar avea mai mult de un contract cu CAS. Medicii fără activitate didactică vor fi însă legaţi de contractul cu normă întreagă de la spital şi nu vor putea să lucreze în sistem privat decât fără contract cu CAS. „Este o hotărâre discriminatorie, care loveşte în medici şi în instituţiile medicale private. Clinicile private vor rămâne cu posibilitatea de a asigura activitatea doar cu universitari. În centrele universitare, acest lucru este posibil, dar ce se va întâmpla în celelalte oraşe, în care nu există medici care să fie şi cadre didactice universitare?“, întreabă dr. Mihai Florea, preşedintele Sindicatului Promedica de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
În ciuda opoziţiei medicilor cu normă întreagă din spitale, această prevedere ar avea şi o parte bună. În clinicile private vor putea să fie angajaţi pe bază de contract cu CAS medici tineri, care nu au loc în spitalele de stat, unde posturile sunt blocate.

Cu 10% mai puţine internări

Altă prevedere a noului contract-cadru vizează spitalele care nu au posibilitatea asigurării continuităţii asistenţei medicale cu cel puţin o linie de gardă. Aceste unităţi sanitare nu vor mai avea dreptul să încheie contracte cu CAS.
Cadrele medicale contestă şi prevederea referitoare la reducerea cu 10% a internărilor în spitale, cuprinsă în acelaşi contract-cadru. „Reducerea cu 10% a numărului de internări este nerealistă. Nu putem refuza un pacient care se prezintă la spital, pe motiv că s-a depăşit cota de pacienţi alocată pentru luna respectivă. Problema numărului mare de bolnavi internaţi nu poate fi rezolvată decât printr-o mai bună organizare şi finanţare a sistemului, astfel încât pacientul să fie încurajat să meargă la medicul de familie pentru prevenţie, control periodic şi tratament“, a precizat Ion Cotojman, lider SANITAS şi asistent-şef la unul dintre blocurile operatorii de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Prevederi noi pentru laboratoare şi servicii de ambulanţă

Nici farmaciştii nu vor mai avea voie să lucreze în baza mai multor contracte cu CAS. Vor exista, de asemenea, prevederi noi şi pentru laboratoarele de analize medicale. Pentru acestea, lista de analize medicale care însoţeşte certificatul de acreditare va reprezenta cel puţin 50% din analizele medicale de laborator prevăzute în pachetul de servicii medicale paraclinice de bază – condiţie de eligibilitate.
De asemenea, fiecare laborator medical este obligat să asigure prezenţa unui medic cu specialitatea medicină de laborator sau biolog, chimist, biochimist cu grad de specialist în fiecare laborator de analize medicale sau punct de lucru.
Noul contract-cadru prevede şi standarde de cost în ceea ce priveşte decontarea serviciilor de urgenţă pentru serviciile de ambulanţă, astfel încât să nu mai existe discrepanţe de genul judeţului Tulcea, cu 249.518 locuitori, care are un buget de 20 de milioane de lei pentru acest an, în timp ce judeţul cel mai mare, Prahova, cu 820.662 de locuitori, are un buget de 19,6 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS