13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArestări de răsunet în 2010

Arestări de răsunet în 2010

Mandatele de arestare emise în cazurile Voicu, Diaconescu, Vîntu sau Cătălin Chelu au ţinut prima pagină a ziarelor în acest an.

Anul 2010 a debutat cu dezvăluiri din dosarul senatorului Cătălin Voicu, în care s-a dovedit că sunt implicaţi doi oameni de afaceri importanţi – Costel Căşuneanu şi Marius Locic, precum şi preşedintele de la acea vreme al Secţiei Civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Florin Costiniu. Alte nume de magistraţi, poliţişti şi politicieni au fost vehiculate în spaţiul public ca având legături cu senatorul PSD, însă doar cei patru au fost trimişi în judecată. Dacă senatorul Voicu este în continuare în arest, ceilalţi trei inculpaţi din dosar nu au petrecut decât trei zile în spatele gratiilor, după ce judecătorii instanţei supreme au stabilit că pot fi lăsaţi în libertate deoarece nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică.
În iunie, altă anchetă a DNA a generat dezbateri intense – este vorba de cazul patronului OTV, Dan Diaconescu, cercetat pentru şantaj, alături de un colaborator al postului său de televiziune, precum şi de un fost prezentator. Diaconescu a stat o săptămână în arest, fiind ulterior eliberat, la judecarea recursului împotriva arestării. La sfârşitul lunii octombrie, patronul OTV a fost trimis în judecată.

Sorin Ovidiu Vîntu, reţinut un pic

În luna septembrie, atenţia jurnaliştilor s-a concentrat pe o anchetă a Parchetului General referitoare la modul în care fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul FNI şi arestat, în 2009, în Indonezia, a plecat din ţară în 2000 şi a reuşit să rămână ascuns timp de aproape zece ani. Pe 9 septembrie, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut, alături de şoferul său, Alexandru Stoian, şi de un om de afaceri cu cetăţenie româno-moldoveană, Octavian Ţurcan, fiind acuzaţi de favorizarea infractorului, procurorii susţinând că l-ar fi sprijinit material şi moral pe Popa în Indonezia. Cei trei au fost duşi în acea seară în faţa unui judecător al Tribunalului Bucureşti, care a decis să îi aresteze pentru 29 de zile. Decizia a fost imediat atacată de avocaţi.
O săptămână mai târziu, decizia Curţii de Apel Bucureşti, care a hotărât că toţi cei trei pot fi cercetaţi în libertate, a stârnit noi discuţii. Dosarul a fost finalizat în luna octombrie şi trimis în instanţă, pe fondul altor comentarii generate de apariţia în presă a stenogramelor din dosarul transmis Tribunalului Bucureşti, în care sunt redate convorbirile telefonice purtate de omul de afaceri cu Nicolae Popa, dar şi cu politicieni şi jurnalişti.
Atât în cazul Voicu, cât şi în cel în care este vizat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, numeroase transcrieri ale interceptărilor telefonice sau ambientale făcute de anchetatori au ajuns în presă, ceea ce a generat „un tăvălug al stenogramelor“, iar modul în care acte din dosar au fost făcute publice a ajuns să fie cercetat inclusiv de Inspecţia Judiciară a CSM. Ancheta inspectorilor s-a finalizat către sfârşitul anului, iar aceştia au propus Consiliului o modificare a legilor în vigoare, astfel încât jurnaliştii să nu mai aibă acces la dosare, odată ajunse în instanţă.

Cătălin Chelu – arestat, Fătuloiu – „demisionat“

În noiembrie, alt dosar instrumentat de procurorii anticorupţie a atras atenţia presei şi a publicului, totodată. Este vorba de cazul cunoscut drept „mită la MAI“, în care omul de afaceri Cătălin Chelu împreună cu trei dintre apropiaţii săi, Antonel Bunu, Gabriel Constantinescu şi Ştefan Badea, au fost arestaţi pentru că ar fi încercat să îl mituiască pe secretarul de stat în Ministerul de Interne la acea vreme, Dan Valentin Fătuloiu. În mai puţin de o lună de la arestarea celor patru, aceştia au fost trimişi în judecată, procesul urmând să debuteze în ianuarie 2011.
În urma scandalului, Dan Valentin Fătuloiu a demisionat din funcţie. Către sfârşitul anului, alte două anchete au ajuns în atenţia publicului. Arestarea a doi directori ai UCM Reşiţa şi a controversatului om de afaceri libanez Said Baaklini a scos la iveală faptul că în acelaşi dosar este vizat şi senatorul PDL Mircea Banias. În ancheta care vizează o returnare nelegală de TVA în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro au fost vehiculate şi numele directorului ANCEX, Călin Radu Ancuţa, precum şi al şefului ANAF, Sorin Blejnar.
În luna decembrie, MApN este zguduit de arestarea a doi generali şi a altor trei ofiţeri ai Armatei Române. Cei cinci sunt acuzaţi de zeci de fapte de corupţie, în legătură cu fraudarea unor concursuri pentru obţinerea de funcţii în cadrul armatei.

Parlamentarii ţin cu dinţii de Ridzi

Pe de altă parte, două dintre dosarele mari de corupţie instrumentate de DNA, care vizează membri ai parlamentului, au bătut pasul pe loc. Cazul fostului ministru al tineretului, Monica Iacob Ridzi, a aşteptat aproape zece luni o decizie a parlamentarilor pe două solicitări ale procurorilor, care voiau extinderea anchetei şi efectuarea unei percheziţii informatice. Solicitările, înaintate legislativului în luna februarie, sunt soluţionate în decembrie, însă în defavoarea procurorilor, acestea fiind respinse.
De asemenea, în octombrie, DNA cere parlamentului să încuviinţeze arestarea altui membru al său, deputatul democrat-liberal Dan Păsat. Acuzaţiile aduse acestuia – şantaj şi folosirea influenţei pentru a obţine bani şi alte bunuri – aşteaptă în continuare o soluţie din partea plenului Camerei Deputaţilor.
Două dosare care au aşteptat mai mulţi ani o soluţie din partea procurorilor anticorupţie au ajuns în instanţă către sfârşitul anului. La începutul lui noiembrie, DNA a anunţat trimiterea în judecată a europarlamentarului Gigi Becali, a fostului ministru al apărării Victor Babiuc, a fostului şef al Marelui Stat Major General, Dumitru Cioflină, precum şi a fiicei fostului ministru, Ioana Cristina Babiuc, în celebrul dosar al schimbului de terenuri cu MApN. La jumătatea lui decembrie sunt deferiţi justiţiei alţi doi foşti miniştri. Este vorba de Tudor Chiuariu, ministru al justiţiei până în 2008, şi fostul ministru al comunicaţiilor, Zsolt Nagy. Cei doi sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice în dosarul Poşta Română, în care vor fi judecaţi şi trei foşti directori ai CNPR. Ambele procese încep în 2011, la instanţa supremă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII