13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSărbători la cota 1.650

Sărbători la cota 1.650

Mii de turişti s-au aflat la Rânca de Crăciun şi au rămas să îşi continue vacanţa şi să petreacă şi Revelionul la cota 1.650. Pe pârtia principală, stratul de zăpadă atingea ieri înălţimea de 30 de centimetri.

Mii de oameni şi-au petrecut Crăciunul în zona montană Rânca şi au rămas la cota 1.650 şi pentru Revelion. Potrivit reprezentanţilor Salvamont Gorj, în zona montană Rânca s-au aflat în zilele Crăciunului 3.500 – 4.000 de turişti. Unii dintre aceştia vor rămâne în zona montană a judeţului Gorj şi de Anul Nou, pentru a profita de pârtii şi pentru a ciocni împreună o cupă de şampanie sau un cană de vin fiert, la cumpăna dintre ani. Premisele pentru un Crăciun perfect au fost create de personalul care asigură practicarea în bune condiţii a sporturilor de iarnă pe pârtia principală, lungă de 650 de metri.  Pentru a evita apariţia locurilor cu iarbă au fost ţinute permanent în funcţiune tunurile de zăpadă, iar în fiecare seară a fost pornită şi lăsată în funcţiune, până târziu, instalaţia de nocturnă.  

Suspect de fractură de bazin

Sabin Cornoiu, şeful Salvamnt Gorj, a declarat că în zilele Crăciunului angajaţii săi nu au avut parte de intervenţii deosebite, cu excepţia unui schior care a fost transportat la spital cu o ambulanţă, fiind suspect de fractură de bazin. Tânărul nu s-a asigurat la coborârea pe pârtie şi într-un moment de neatenţie a căzut şi s-a accidentat. „Am avut cam patru-cinci intervenţii pe pârtie, dar nimic grav. Singurul caz în care a intervenit ambulanţa a fost pentru un bărbat, suspect de fractură de bazin. Noi am mers şi l-am luat de unde s-a produs evenimentul şi l-am dus până la ambulanţa care a venit la Rânca să-l ducă la spital. În rest, nimic deosebit care să necesite intervenţii complicate sau în condiţii grele. Pentru pârtia principală au fost folosite în permanenţă tunurile de zăpadă. A început din nou să ningă şi, în zona pârtiei, zăpada atinge 30 de centimetri. Toată lumea s-a simţit bine de Crăciun şi, dacă va mai ninge şi în zilele următoare, de Revelion va fi şi mai frumos. Drumul dintre Novaci şi Rânca este curăţat şi pe carosabil nu sunt mai mult de unu-doi centimetri de zăpadă“, a afirmat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Salvamont Gorj.

Se pregătesc de inaugurarea pârtiei de 980 de metri

Tot şeful Salvamont Gorj a precizat că pârtia cea mai mare de la Rânca va fi inaugurată la jumătatea lunii ianuarie. Sabin Cornoiu a declarat că în prezent se perfectează documentele şi se lucrează la ultimele detalii, asftel încât cea mai nouă pârtie de la Rânca să fie dată în folosinţă în acest sezon de schi.
Lungă de 980 de metri, pârtia a fost verificată înainte de Crăciun de o comisie de omologare de la Bucureşti. În aceeaşi zonă, sub Vârful Păpuşa, a fost construită şi o instalaţie modernă de telescaun, unica din Rânca. Atât pârtia, cât şi instalaţia de telescaun au fost predate, după efectuarea recepţiei, autorităţilor locale, respectiv Consiliului Local Novaci, care va administra obiectivul împreună cu Primăria Baia de Fier şi Consiliul Judeţean Gorj, partener în cadrul investiţiei de mai multe milioane de euro. După realizarea tuturor lucrărilor de infrastructură, şefii judeţului şi reprezentanţii primăriilor din Baia de Fier şi Novaci vor începe demersurile pentru ca Rânca să fie declarată staţiune montană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU