13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCrăciun agitat la Urgenţă

Crăciun agitat la Urgenţă

Spitalul de Urgenţă Craiova a fost de Crăciun locul cel mai animat din întreaga Oltenie. Pe aici s-au perindat, începând din seara de Ajun şi până ieri, sute de bolnavi, dar şi de falşi pacienţi care s-au oprit la Urgenţă în căutarea unui leac pentru singurătate.

Colicile biliare, intoxicaţiile cu alcool şi hipertensiunea arterială au stricat şi în acest an Crăciunul oltenilor necumpătaţi. Zeci de astfel de cazuri au umplut până la refuz Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Intoxicaţie cu substanţe necunoscute

Lor li s-au adăugat actele de violenţă din cauza alcoolului, accidentele casnice şi accidentele rutiere. Un caz deosebit s-a înregistrat în noaptea de 25 spre 26 decembrie. Un copil de opt luni, care avea un obiect blocat pe căile respiratorii, a fost dus cu salvarea la Slatina. Numai că acolo nu a putut fi tratat pentru că Spitalul Judeţean din localitate nu are bronhoscop – un aparat cu ajutorul căruia se pot vizualiza interiorul căilor respiratorii în vederea extracţiei obiectelor străine, aşa că pacientul a fost transferat la Craiova, unde a fost investigat de urgenţă şi i-a fost extras obiectul străin. Acesta era de fapt un led cu sârmuliţe la capăt, provenit de la o jucărie pe care copilul o primise cadou de Crăciun. Copilul s-a jucat cu ea şi a aspirat ledul, care i s-a oprit în bronhia stângă.
În judeţul Dolj, alcoolul consumat fără măsură l-a transformat pe un bărbat din comuna Negoi într-o fiară. Emil Voinea, de 60 de ani, şi-a înjunghiat fiul cu trei lovituri de cuţit, chiar în noaptea de 25 spre 26 decembrie. Totul a pornit de la o ceartă între cei doi care până atunci băuseră zdravăn împreună. În urma altercaţiei, fiul, Ionel Voinea, de 24 de ani, s-a ales cu plămânul stâng străpuns foarte aproape de inimă. El se reface acum în Clinica de Chirurgie Toracică, unde a fost internat după ce medicii l-au operat.
Nu au lipsit nici cazurile suspecte de intoxicaţie cu droguri. Un tânăr de 24 de ani din Craiova a ajuns în comă la Reanimare. Medicii şi-au dat seama cu ce au de-a face, însă nu au putut să dovedească intoxicaţia, din cauză că spitalul nu mai are teste pentru depistarea drogurilor. De aceea au trecut în foaia de observaţie a pacientului: intoxicaţie de etiologie necunoscută.

Accident cu patru ictime la Tâmbureşti

Accidentele rutiere s-au ţinut şi ele lanţ. În graba de a ajunge la destinaţie, unii şoferi au renunţat la prudenţă şi au apăsat pedala de acceleraţie. Manevra i-a trimis direct la spital. Aşa s-a întâmplat ieri-dimineaţă, în jurul orei 8.30, în localitatea Tâmbureşti, când un autoturism Ford, cu volan pe dreapta, în care se aflau patru persoane, s-a oprit într-un pom de pe marginea drumului, din cauza vitezei neadaptate la condiţiile meteorologice. Toţi ocupanţii maşinii au ajuns la Spitalul de Urgenţă Craiova. Dintre aceştia, în stare mai gravă se afla sora şoferului, Alexandra Ivanovici, de 16 ani, care ocupa unul din locurile din spate. „Victima a fost preluată de echipajul SMURD, care i-a acordat primul ajutor şi a reuşit să o stabilizeze. Avea un politraumatism prin accident rutier, cu traumă cerebrală, traumatism de coloană cervicală, traumatism toracic, traumatism abdominal. A fost transportată la spital şi introdusă în sala de operaţie cu suspiciune de ruptură de ficat“, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Craiova. Tot cu leziuni interne au ajuns la spital şi alte două persoane care se aflau în autoturism, logodnica şoferului, Mădălina Ivan, de 21 de ani, şi mama şoferului, Maria, de 43 de ani. Şoferul, Bogdan Ivanovici, de 26 de ani, din Craiova, a scăpat cu câteva contuzii.

Pacienţii fug de medicul de familie

Nici pacienţii care ar fi trebuit să caute alinare la medicii de familie nu au lipsit de la Urgenţă. O femeie care dormise cu mâna dreaptă sub cap sau un copil pe care părinţii l-au crezut surd pentru că nu reacţiona la o hârtie foşnită în apropierea urechii au fost doar două dintre cazurile care i-au distras pe medicii din UPU de la cazurile cu adevărat grave. Tot în perioada sărbătorii Crăciunului, au dat buzna la UPU şi pacienţii asiguraţi care au găsit prilejul de a nu se prezenta la medicul de familie, primind astfel asistenţă medicală gratuit, pe loc şi fără să fie plimbaţi de la un cabinet la altul.
Printre aceştia şi un bărbat din Craiova care acuza mâncărimi pe tot corpul. Pacientul le-a spus medicilor din Urgenţă că are aceste simptome de vreo patru zile, dar că a evitat să meargă la medicul de familie.
„Explicaţia a fost că medicul de familie s-a mutat în Germania, iar cel care i-a luat locul nu oferea deocamdată consultaţii, pentru că era în perioada de adaptare. Cum la medicul de familie nu s-a dus, pacientul a preferat să meargă la farmacie, de unde a primit, la recomandarea farmacistului, un medicament pentru alergie“, a precizat dr. Geormăneanu
Simptomele nu au trecut după administrarea tratamentului, aşa că bărbatul a mers de Crăciun la Urgenţă. Aici s-a constatat că, de fapt, mâncărimile erau cauzate de probleme biliare (avea bila strangulată).
Şi ca de obicei, în perioada Sărbătorilor, la UPU au fost şi mulţi aşa-zişi pacienţi: oameni care au căutat la spital leac pentru singurătate. Spun că sunt bolnavi şi mimează diferite simptome, dar sunt extrem de volubili, iar medicii ajung să-şi dea seama de păcăleală, abia după ce le fac toate investigaţiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII