Acasă Local Omul fără identitate

Omul fără identitate

De trei săptămâni, un bătrân zace pe un pat de spital din Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului de Urgenţă Craiova. A fost găsit pe stradă îngheţat de frig, lihnit de foame şi confuz şi a fost adus de o ambulanţă la UPU.

Este un bărbat fără identitate, trecut de 65 de ani, cu păr alb şi ochi albaştri, care rătăceşte între clipe de luciditate şi pierderi de memorie. Uneori, susţine că este pierdut într-un perimetru şi i-ar fi necesară o hartă. Alteori îşi aminteşte de casa şi de familia din Bucureşti, de numele său, Costel Băluţă, de perioada când lucra la fabrica de ciorapi Adesgo, de plimbările prin Parcul Libertăţii din Capitală împreună cu fiica lui, Carmen Marilena, de numele străzii pe care locuia în urmă cu trei ani, când a plecat de acasă. „Eu am acolo o casă, pe strada Stoian Militaru, aproape de Şoseaua Giurgiului. Acolo am stat cu soţia mea Marioara şi fiica mea Carmen. Acum trei ani ne-am certat şi de atunci sunt pe stradă, prin parcuri. M-au dat afară. Am şi pensie, dar nu mai ştiu… Eu m-am pierdut în perimetru ăsta… Cum am ajuns aici?! Nu am o hartă, că aşa m-aş descurca“, povesteşte bărbatul, cu mintea rătăcită într-un trecut nedesluşit. Frânturi dintr-o poveste puse cap la cap de cei din spital pentru a-i găsi familia. „El mai spune că ar avea o cumnată, Rădiţa Băluţă, şi un nepot, Pier Luigi Domenico, şi că a construit împreună cu aceştia o casă pe lângă Bucureşti. Dar ceea ce ne spune el nu poate fi certitudine. Povesteşte ceva şi, dintr-o dată, i se rupe firul. Noi trebuie să-i găsim aparţinătorii, dacă are o locuinţă are dreptul să se întoarcă acolo. Poate are şi venituri, după cum susţine. Nu poate rămâne aici. Cu siguranţă, are pierderi de memorie. Am luat legătura cu poliţia, cu cei de la Evidenţa Populaţiei. În cele din urmă, dacă nu-i găsim familia, va ajunge într-un centru pentru bătrâni“, a spus asistentul social din UPU, Daniela Nenu.

Rătăciri

Cu privirea goală, cu chipul inexpresiv, repetă aceeaşi poveste. Parcă nu s-ar întoarce acasă, ar vrea să se ducă unde îi este mai bine… Aici nu cunoaşte pe nimeni, este într-o lume străină, departe de „perimetrul“ lui. „Dacă aş putea merge, că acum au distrus totul, au demolat. Eu m-aş duce pe jos acasă, 30-40 de kilometri merg şi pe jos…“, mai spune bărbatul.
„În spital este ferit de gerul de afară, de pericolul care l-ar pândi pe stradă. Este hrănit şi îngrijit. Când a venit la noi, nu mai ziceai că este om, cu barbă, cu o claie de păr în cap, murdar. I s-au făcut analize şi nu are probleme de sănătate. Numai controlul psihiatric arată că memoria îi joacă feste. Oricum, noi încercăm să comunicăm cu el, pentru a afla cât mai multe, şi să sperăm că-l ajutăm să se reîntoarcă la familie, dacă aceasta există“, a adăugat Daniela Nenu.
Cei care îl recunosc pe Costel Băluţă şi pot da mai multe date despre el pot suna la redacţia ziarului nostru, Gazeta de Sud, telefon 0251/413.100.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version