Acasă Local Scurte ştiri

Scurte ştiri

În Oltenia sunt doar 8,2% din salariaţii din România
La sfârşitul lunii octombrie 2010, efectivul salariaţilor din economia Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia a fost de aproximativ 370.000 de persoane (8,2% din nivelul naţional), cu 33.178 de persoane mai puţin decât la sfârşitul lunii octombrie 2009.
„Din totalul salariaţilor, 58,6% îşi desfăşoară activitatea în cadrul serviciilor, 39,1% în industrie şi construcţii şi doar 2,3% în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi pescuit“, a declarat Mariana Tănase, directorul executiv al Direcţiei Regionale de Statistică Dolj, care a explicat că în judeţele Dolj şi Vâlcea era concentrat 52,9% din efectivul regional de salariaţi.
În ceea ce priveşte rata şomajului, la nivel regional, aceasta a ajuns la 9,3%, peste nivelul ratei şomajului la nivel naţional (7,1%).
„În teritoriu, cea mai mare pondere a şomerilor a fost deţinută de judeţul Dolj (32,7%), urmat de Vâlcea (18,0%), Gorj (17,5%), Olt (16,2%) şi Mehedinţi (15,6%)“, a explicat Mariana Tănase.
Andreea HORCONE

Parcul Industrial Craiova s-a dublat

Parcul Industrial Craiova (PIC) aproape şi-a dublat suprafaţa, după ce guvernul a aprobat transferarea unui teren de 8,3 hectare din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) în domeniul public al judeţului Dolj şi administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. Înfiinţat în urmă cu şase ani pe o suprafaţă de zece hectare – cedată din fosta platformă industrială a Avioane Craiova, parcul a fost repede ocupat de investitorii atraşi de condiţiile avantajoase de chirie. Mai mult, în ultimii ani, companii multinaţionale, printre care şi furnizori ai gigantului Ford, au solicitat administraţiei hectare de teren pentru deschiderea unor noi fabrici la Craiova. Din lipsă de spaţiu, unii furnizori au căutat alte locaţii, fie în incinta fabricii de automobile Ford, fie la Balş. O dată cu dublarea suprafeţei, solicitanţii pot fi primiţi în parcul industrial. Potrivit autorităţilor locale, firmele care şi-ar deschide fabrici de producţie pe cele 8,3 hectare de teren ar putea crea circa 3.500 de noi locuri de muncă.
Bogdan GROŞEREANU

70 de gorjence vor culege căpşune în Spania
70 de gorjence au fost selecţionate pentru a munci în Spania la cules de căpşune, acolo unde vor câştiga peste 35 de euro pe zi. Gorjencele vor pleca în luna februarie şi au un contract de muncă valabil trei luni. Femeile care vor recolta căpşune în Spania vor câştiga zilnic 38 de euro brut, din care li se opresc 2% deduceri salariale, şi li se va asigura cazare gratuită. Prin Serviciul de ocupare european EURES, în această perioadă Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj a consiliat 517 persoane care au dorit un loc de muncă în străinătate, precum şi angajatori.
Mihaela Floroiu

Pârtia de la Rânca, sub lupa comisiei de recepţie
Comisia de recepţie a pârtiei de la Rânca s-a întrunit ieri. Constructorul va preda, după recepţie, instalaţia de telescaun şi pârtia şi apoi urmează avizarea. „Am fost la faţa locului şi acum ne aflăm la primărie şi verificăm documentele. Nu vă pot spune altceva acum“, a declarat ieri după-amiază Pantelimon Todea, primarul oraşului Novaci. Pârtia de la Rânca are o lungime de 980 de metri şi o lăţime de 50 sau 60 de centrimetri şi va fi marcată cu balize şi plase de protecţie pentru ca schiorii să fie în siguranţă. „Va fi cea mai mare din Rânca. Este de o dimensiune medie faţă de ceea ce avem în ţară. La Rânca sunt deja în funcţiune trei pârtii, fiecare dotată cu instalaţie de teleschi, deci cea de-a patra pârtie va asigura condiţii şi mai bune“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.
Mihaela Floroiu

Exit mobile version