Acasă Local Furturi la asociaţiile de proprietari

Furturi la asociaţiile de proprietari

Controalele efectuate de inspectorii din cadrul Primăriei Craiova la asociaţiile de proprietari din municipiu dau în vileag furturile care se comit în asociaţii. Banii de întreţinere, încasaţi de la proprietari şi destinaţi plăţii furnizorilor de servicii, ajung în unele cazuri în buzunarele administratorilor, casierilor şi chiar ale preşedinţilor de asociaţii.

Inspectorii au constatat la Asociaţia de proprietari nr. 2A din cartierul 1 Mai, la o primă verificare, că din casierie lipsesc aproximativ două milioane de lei. „Cei de la asociaţie nu vor încă să ne prezinte procesul-verbal, dar eu am verificat la primărie. Aici am aflat că administratorul şi-ar fi însuşit suma de 1.400.000 de lei. La Termoficare, asociaţia are restanţe de 1.970.000 de lei, la care se adaugă penalităţile de 1.800.000 de lei. Sume plătite în mare parte de locatari, dar care nu au ajuns niciodată la furnizori. Administratoarea Mirela Damian tăia chitanţă, dar nu o mai înregistra şi lua ea banii. Nimeni nu a controlat-o“, a spus Mihai Marcu, proprietar.
Revoltaţi de faptul că banii lor au ajuns în buzunarele unora dintre angajaţii de la asociaţie şi nu acolo unde ar fi trebuit, câţiva dintre proprietari s-au adunat vineri la uşa asociaţiei să ceară socoteală preşedintelui Nicolae Vrapcea. „Am auzit că administratoarea şi cenzorul au mâncat banii din încasări. Noi am rămas cu chitanţele şi figurăm ca datornici. Eu cred că sunt toţi pe mână, cu preşedinte cu tot. De ce nu a verificat-o? Când venea control  muşamalizau tot. Acum Damian asta s-a internat, chipurile, în spital, iar bunurile le-ar fi trecut pe numele copiilor, în caz de ceva să nu apară cu nimic. Au mâncat milioane de lei şi nici nu ne spun“, a afirmat Ion Constantinescu, proprietar.
„Acum spun că administratoarea ar fi adus de acasă un milion de lei, chiar atunci când a venit controlul. Deci avea bani. Dacă se ştia nevinovată, de ce să pună o sumă aşa de mare în casieria asociaţiei?“, s-a întrebat Constantin Vasilescu, alt proprietar.
În schimb, preşedintele Asociaţiei nr. 2A din cartierul 1 Mai, Nicolae Vrapcea, nu consideră situaţia dramatică: „Nu vă luaţi după ei. Ce spun ei sunt numai vorbe. Încă nu avem procesul-verbal de la primărie. Probabil se va face şi o expertiză contabilă. Eu am pus un anunţ cu privire la situaţia creată“.

Anunţ important pentru… asociaţie

Într-adevăr, la primele ore ale dimineţii, reprezentanţii asociaţiei au pus pe uşă un „anunţ important“, datat 14 decembrie 2010. Proprietarii erau înştiinţaţi că persoanele din Comitetul executiv au hotărât „sistarea activităţii doamnei Damian Tanţa Mirela din funcţia de administratoare începând cu 22 decembrie 2010 şi eliberarea din funcţia de cenzor a domnului Bălăşoiu Marin“. Tot prin „anunţul important“, proprietarii sunt liniştiţi fiindcă „nici unul dintre membrii Comitetului executiv – Nicolae Vrapcea, Florea Iordache şi Oprica Stoian – nu şi-a însuşit ilegal nimic din patrimoniul asociaţiei“, deşi este o diferenţă destul de mare între patrimoniul unei asociaţii şi sumele de bani provenite din încasări şi datorate furnizorilor.

Consecinţe

Inspectorii primăriei au solicitat în şedinţa de consiliu, care va avea loc pe 23 decembrie, retragerea atestatului de administratoare a Mirelei Damian. Cauzele?
În raportul privind propunerea de retragere a atestatului de administratoare de imobil, întocmit de inspectorii de specialitate din cadrul Primăriei Craiova, se precizează: „În urma controlului financiar-contabil şi gestionar efectuat la Asociaţia de proprietari nr. 2A 1 Mai au fost constatate deficienţe în activitatea administratoarei Damian Tanţa Mirela, care au fost înscrise în procesul-verbal nr. 46/6.12.2010. Dintre acestea menţionăm: a fost ţinută evidenţa mişcării numerarului prin casierie cu deficienţe mari la respectarea disciplinei financiare, constatându-se neconcordanţe între soldul scriptic şi cel faptic existent; nu se cunoaşte exact cuantumul restanţei pe fiecare proprietar; nu a fost întocmită lunar «Situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv» şi nu a fost depusă în termen legal la Primăria Craiova; s-a constatat o proastă gestionare a fondurilor băneşti ale asociaţiei de către administratoarea Damian Tanţa Mirela, care a menţinut în soldul casieriei sume mari de bani, fără a achita cu aceste fonduri debitele pe care asociaţia le are la furnizorii de utilităţi şi pentru care se calculează penalităţi; administratoarea asociaţiei de proprietari nu a repartizat în totalitate penalităţile calculate şi facturate de furnizorii de utilităţi; arhivarea documentelor justificative şi de decontare a fost efectuată defectuos, deoarece nu sunt grupate cronologic şi sistematic în dosare, ci se găsesc depuse toate la un loc, facturi şi documente de plată; registrele contabile obligatorii – Registrul jurnal şi Registrul inventar – nu au fost completate“.

Lista este lungă

În aceeaşi situaţie se găsesc şi administratoarea Asociaţiei nr. 10 Rovine, Sarmis Elena Niculescu, şi cea a Asociaţiei nr. 11 din cartierul 1 Mai, Niculina Nicola. Controalele efectuate de primărie au scos la iveală deficienţe în activitatea acestora, drept urmare s-a solicitat Consiliului Local Craiova ridicarea atestatului de administrator.
 

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version