21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalExplozie de boli respiratorii la copii

Explozie de boli respiratorii la copii

Clinica de Pediatrie II a avut câte doi copii internaţi într-un pat, cei mai mulţi dintre ei cu infecţii respiratorii.

Variaţiile de temperatură din ultima vreme au dus la o înmulţire rapidă a afecţiunilor respiratorii, îndeosebi la copii. Clinica de Pediatrie II a Spitalului de Urgenţă Craiova este plină de copii bolnavi. Deşi dispune de doar 55 de paturi, dintre care zece de oncopediatrie, aici s-a înregistrat săptămâna trecută un număr record de internări, fapt ce a obligat cadrele medicale să cazeze câte doi copii într-un pat. „Am avut peste 80 de cazuri, cele mai multe fiind bronşiolite acute, pneumonii virale, faringite acute, adenoidite acute“, a declarat prof.dr. Polixenia Stancu, şeful clinicii.
Situaţia s-a mai îmbunătăţit în ultimele zile. Numărul internărilor a mai scăzut, însă medicii specialişti pediatri se aşteaptă la un nou val de îmbolnăviri de săptămâna viitoare, odată cu anunţata încălzire a vremii.
„Mult mai periculoasă decât scăderea este creşterea bruscă a temperaturii. Infecţiile gâtului, laringelui, traheei şi căilor respiratorii inferioare apar mult mai frecvent în această perioadă. Copiii trebuie să evite contactul cu bolnavii din familie sau colectivitate, iar îmbrăcămintea să fie adecvată. Nu vor fi înfofoliţi, iar în casă nu trebuie să fie prea cald“, a precizat Polixenia Stancu. De asemenea, părinţii trebuie să dea importanţa cuvenită unor simptome grave care necesită prezenţa de urgenţă la medic. Febra, tusea, dificultăţile în respiraţie pot să trădeze o pneumonie. Tot o pneumonie sau o viroză respiratorie pot să sugereze şi unele simptome mai puţin obişnuite, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, vărsături sau scaune diareice.

Spitalul, preferat medicului de familie

Cele mai multe dintre infecţiile respiratorii la copii ar trebui să fie tratate de medicii de familie.
În realitate, nu se întâmplă însă acest lucru. Medicii specialişti din spital susţin că majoritatea mămicilor vin cu copiii direct la urgenţă, pentru cea mai mică răceală, încercând în felul acesta să evite birocraţia.
Internarea prin urgenţă se face imediat, în timp ce prin medicul de familie este nevoie mai întâi de bilet de trimitere către un pediatru specialist, care poate, la rândul său, să recomande internarea.
Pe ansamblu, numărul infecţiilor respiratorii a crescut la nivelul judeţului Dolj cu aproape 100 de cazuri în ultima săptămână, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, ajungând la 1.786 de cazuri, dintre care 1.170 au fost infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, iar 607 au fost pneumopatii.
Din datele centralizate de la medicii de familie, serviciul de ambulanţă şi spitale, de la 1 octombrie şi până acum s-au înregistrat 16.043 de cazuri de infecţii respiratorii, un număr obişnuit pentru această perioadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII