24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal2011, an important pentru România la Parlamentul European

2011, an important pentru România la Parlamentul European

Pasagerii care călătoresc cu microbuzul au câştigat noi drepturi. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a anunţat ieri că la Bruxelles s-a aprobat un regulament prin care pasagerii curselor, inclusiv cele transfrontaliere, pe distanţe mai mari de 250 de kilometri, vor primi despăgubiri în caz de accident, de anulare sau de întârziere a cursei cu mai mult de trei ore.
„A fost o discuţie extrem de dură între Parlamentul European şi Consiliul European. Consiliul aproape că nu a vrut să-l aplice de nici un fel. Acest regulament se aplică la cursele peste 250 km, deci se aplică şi în România. Din păcate, statele membre şi-au asigurat o ieşire, adică au dreptul să-l pună în practică acum sau să-l amâne patru ani. Acum depinde de ele. Important este că acest regulament există, este un câştig foarte mare. Regulamentul prevede  despăgubiri în caz de accident şi compensaţii în caz de anulări sau întârzieri mai mult de trei ore la plecare. De asemenea, persoanele cu handicap au asigurate condiţii de călătorie, cu condiţia ca pasagerul să anunţe cu 48 de ore înainte că va circula cu acel mijloc de transport. Companiile de transport trebuie să şcolarizeze persoane care să ştie să se descurce cu persoanele cu handicap“, a spus Marinescu.
„Este pentru prima dată când se negociază pe Tratatul de la Lisabona. Dacă nu se aproba bugetul, statele membre nu mai primeau subvenţia directă în agricultură, iar bugetul pe 2011 ar fi reprezentat 1/12 din cel pe 2010“, a mai spus europarlamentarul.
Anul viitor este foarte important pentru România prin prisma deciziilor care vor fi luate la nivel european. „Se vor decide politici importante, cum ar fi politica agricolă comună şi cea de coeziune. De asemenea, tot la anul va fi votată strategia Dunării“, a completat Marinescu.
Acesta nu a dorit să comenteze deciziile parlamentarilor români legate de Ordonanţa de Urgenţă nr. 50 privind comisioanele la creditele bancare. În comisiile de specialitate din parlament aleşii au înclinat balanţa în favoarea băncilor, spunând că prevederile ordonanţei se aplică numai contractelor noi, nu şi celor în derulare.
„Nu aş vrea să comentez. În Parlamentul European nu s-a discutat acest lucru. În cazul în care comisia va considera că această directivă nu s-a aplicat în spiritul ei, poate deschide procedura obişnuită, dar să aşteptăm să vedem ce zice comisia. Nu vreau să intervin peste interpretarea parlamentului naţional“, a precizat Marian Jean Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS