10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutomatele de cafea toarnă mai mult E-uri

Automatele de cafea toarnă mai mult E-uri

Protecţia Consumatorului a controlat 258 de firme şi a găsit probleme la 202 dintre ele. Inspectorii au dat 130 de amenzi în valoare de 391.000 lei şi 72 de avertismente.
Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au efectuat o serie de controale la automatele de cafea şi au descoperit că, pe lângă cafeaua cu lapte şi ceaiul cu fructe, dozatoarele turnau şi E-uri la discreţie.
Spre exemplu, în cadrul unui showroom de prezentare cu vânzare se comercializau, prin dozatoarele proprii, diverse sortimente de cafea şi alte băuturi calde.
Din verificările efectuate a rezultat că „ciocolata caldă“ era preparată dintr-un ingredient având în compoziţie zahăr, cacao pudră (13% faţă de minimum 25% prevăzut), lapte praf degresat, praf dietetic dulce, lactoză, grăsime vegetală hidrogenată, proteine din lapte stabilizator E340, emulsifiant E471, agent de afânare E551, aromă de vanilie, colorant E160a, în timp ce pentru adaosul inclus sau opţional de „lapte“ se utiliza un preparat având ca ingrediente declarate sirop de glucoză, lapte praf degresat, grăsime vegetală, praf de zer, zahăr, proteine din lapte, stabilizator E340, emulsifiant E471, agent de îngroşare, colorant E160a.

Băuturile nu corespundeau ingredientelor înscrise pe etichete

Alt operator economic distribuia în reţeaua comercială automate pentru băuturi calde, care aveau aplicate liste cu denumiri de băuturi ce nu corespundeau cu ingredientele înscrise pe etichetele preparatelor din care se obţin băuturile respective. Astfel, „cafeaua cu lapte“ era, în realitate, obţinută dintr-un produs denumit „cafea cu preparat pudră pe bază de lapte“ ale cărui ingrediente erau lapte praf, zer, lactoză, iar „ceaiul cu lămâie“ era, de fapt, „băutură instant pe bază de ceai“.
Nici unul din produsele comercializate sub denumirea de „ciocolată“ sau „ciocolată caldă“ la dozatoarele controlate nu se încadrau în normele cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, etichetarea şi marcarea unor produse din cacao şi ciocolată destinate consumului uman, conform cărora „ciocolata de băut este produsul care constă dintr-un amestec de cacao pudră şi zaharuri, care conţine minimum 25% pudră de cacao“.
În judeţele Suceava, Caraş-Severin, Constanţa, Bihor, Hunedoara, Ialomiţa, Satu-Mare, Galaţi, Sibiu, Olt, Iaşi, Neamţ, Ilfov, Vaslui, Gorj, Dolj şi Bucureşti s-a constatat utilizarea denumirii de „ciocolată“ sau „ciocolată caldă“ pentru produse cu proporţia de cacao cuprinsă între 9% şi 18%, inferioară celei de minimum 25%, impusă prin actul normativ.

Deficienţe la 80% din firme

Controlul desfăşurat la nivel naţional a cuprins 258 de firme care deţin aparate comerciale automate – dozatoare şi s-au constatat deficienţe la 202 dintre acestea (78%). Au fost verificate 1.533 de dozatoare, din care la 1.314 nu se respectau prevederile legale privind protecţia consumatorilor (85%).
Pentru 202 operatori economici a fost dispusă măsura opririi temporare de la comercializare a băuturilor nonalcoolice şi s-au aplicat 130 de amenzi contravenţionale în valoare de 391.650 lei şi 72 de avertismente.

 Roxana Dimache

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII