Acasă Local Penalităţile nu se şterg

Penalităţile nu se şterg

Solicitările făcute de către asociaţiile de proprietari din Craiova către furnizorul de căldură al oraşului, Regia Autonomă de Termoficare (RATf), cu privire la aplicarea Legii nr. 175/2010, privind ştergerea penalităţilor, au primit un răspuns negativ.
„Legea nr. 175/2010 pentru modificarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari este inaplicabilă, deoarece nu există norme metodologice de punere în aplicare“, se arată în răspunsul venit din partea RATf Craiova, furnizorul către care craiovenii, locuitori la bloc, au cele mai mari debite.
„Cei de la Termoficare ne-au spus că legea nu se aplică momentan, pentru că nu există norme. Ea este o lege bună, care corespunde necesităţilor sociale, dar este gândită eronat. Ştergerea penalităţilor trebuie aplicată de la furnizorul de materie primă către asociaţie, implicit proprietar“, este de părere juristul Asociaţiei nr. 14 din Craioviţa Nouă.
La şase luni de la intrarea în vigoare a normei legislative, în Craiova asociaţiile nu încasează datoriile şi nu le şterg penalităţile proprietarilor care vor să scape de restanţele la întreţinere.
„Termoficarea nu acceptă plata datoriilor fără penalităţi. Reprezentanţii furnizorului de căldură spun că, la rândul lor, şi ei trebuie să plătească penalităţi către Complexul Energetic Craiova. Noi am întocmit câteva dosare ale proprietarilor care se încadrează, adică au un venit net minim lunar pe membru de familie de 1.000 de lei şi vor să stingă datoriile la întreţinere şi le-am trimis la Termoficare. Nu am primit încă răspuns“, a spus Dan Remus, preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari (UJALP) Dolj.
Directorul tehnic al RATf, Nicolae Degeratu, este de părere că asociaţiile de proprietari au tot interesul să recupereze banii de la datornici. Ulterior, se va decide şi asupra ştergerii sau nu a penalităţilor.

Proprietarii pot apela la instanţă

În lipsa unor norme de punere în aplicare a legii, proprietarii care vor să beneficieze de prevederile legii au posibilitatea de a acţiona în instanţă asociaţiile şi furnizorii. Există, în acest sens, în alte localităţi din ţară hotărâri ale instanţelor de judecată care au ţinut seama de prevederile Legii nr. 175/2010, atunci când au emis o hotărâre. Astfel de dosare au fost soluţionate favorabil de instanţele din Galaţi.
„Instanţa admite acţiunea în pretenţii şi obligă pârâta (Asociaţia de Proprietari nr. 187) să plătească reclamantei (Apaterm) suma reprezentând majorări de întârziere calculate în perioada 01.01 – 31.12.2007 pentru facturile de energie termică emise şi neachitate în perioada 28.02.2006-31.10.2007“, se arată în pronunţare. „Prezentei sume cu titlu de majorări de întârziere i se vor aplica dispoziţiile Legii nr. 175/2010, în măsura în care sunt îndeplinite condiţiile legale din actul normativ mai sus arătat“, precizează instanţa în dosarul 5487/233/2009.

Cu dezlegare de la primărie

„Legea nr. 175/2010 trebuie aplicată de către asociaţii aşa cum este în prezent, fără norme metodologice. La rândul ei, RATf trebuie să şteargă penalităţile percepute asociaţiilor, problema este la CE care percepe Termoficării penalităţi de întârziere şi suma acestora este de 26 de milioane de lei. La nivel de administraţie locală am făcut demersuri pe lângă parlamentarii din Dolj pentru a grăbi elaborarea şi aprobarea normelor de aplicare a legii respective“, a declarat Teodor Sas, viceprimarul Craiovei.
 

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version