14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpinoasa problemă a creşelor

Spinoasa problemă a creşelor

Multe cereri, puţine locuri, părinţi disperaţi că nu au în grija cui să-şi lase copiii deoarece veniturile nu le permit să angajeze o bonă. Aceasta este situaţia când vine vorba despre creşele din Craiova, nouă la număr.

Creşele din Craiova sunt insuficiente în raport cu solicitările venite din partea părinţilor şi, în acelaşi timp, supraaglomerate, pentru că, de cele mai multe ori,  primesc un număr mai mare de micuţi decât capacitatea lor. „Cele nouă creşe din oraş sunt localizate astfel: trei în Craioviţa Nouă, una în cartierul Lăpuş, una în Valea Roşie, una în Brazda lui Novac, alta în cartierul 1 Mai, una în Calea Bucureşti şi cea de-a noua pe strada Olteţ. Trei dintre acestea au şi program săptămânal. Per total, cele nouă creşe dispun de 340 de paturi, iar numărul de cereri înregistrate pentru anul 2010 a fost de 550“, a declarat Anca Ilie, director adjunct al Serviciului Public Creşe Craiova.
Aproape toate aceste creşe primesc spre îngrijire un număr dublu de copii, mizând pe faptul că nu toţi sunt prezenţi zilnic sau că părinţii îi iau acasă la prânz. Altfel, ar ajunge să doarmă şi câte doi copii în pat. Ca să nu mai vorbim de spaţiul mic în care copilaşii trebuie să se joace, să doarmă, să mănânce. Aceştia stau şi câte 40 într-o încăpere de 10 mp.
Faptul că personalul este insuficient este altă problemă. „Având în vedere faptul că numărul cererilor este în creştere, pe viitor se impune modificarea legislaţiei cu privire la spaţiu şi personal. Am făcut un memoriu prin care am solicitat autorităţilor ca, atunci când se construiesc grădiniţe, în ele să fie integrate şi creşe“, a precizat Anca Ilie.

Puţine locuri, multe înscrieri

La Creşa nr. 3 din cartierul Craioviţa Nouă sunt înscrişi în acest an 80 de copilaşi, deşi capacitatea acesteia este de 40. Din acest motiv, mulţi dintre părinţi se văd obligaţi să-i ia acasă la prânz. Copiii sunt împărţiţi în două grupe: mijlocie (în care sunt micuţi de la un an şi două luni la doi ani şi două luni) şi mare (de la doi ani şi două luni la trei ani). De grupa mică, în care s-ar încadra copiii sub un an, nici nu poate fi vorba. Deşi legea permite ca un copil să rămână în creşă până la vârsta de patru ani, Mihaela Borcan, asistentă-şefă la Creşa nr. 3 Craioviţa Nouă, spune că, din lipsă de spaţiu, acest lucru nu este posibil. „Cererile sunt multe. Noi am vrea să-i primim pe toţi, dar lipsa spaţiului şi cea a personalului nu ne permit să aducem foarte mulţi copii în creşă. Dintre cei 80 înscrişi, cinci au renunţat, alţii sunt luaţi acasă la prânz şi mai mizăm pe faptul că prezenţa nu este de 100% zilnic. În ultimii patru ani, cererea a crescut, deoarece părinţii sunt presaţi să se întoarcă la serviciu mai devreme. Cei mai mici copii de la noi din creşă au un an şi două luni“, a spus Mihaela Borcan.
Situaţia este similară şi în celelalte unităţi din Craiova. Având în vedere faptul că veniturile sunt tot mai mici, creşa este cea mai bună variantă pentru părinţi, care, cu şase lei pe zi, le asigură îngrijirea copiilor lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU