13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParchete şi instanţe propuse spre desfiinţare

Parchete şi instanţe propuse spre desfiinţare

Guvernul României a aprobat luni, la propunerea Ministerului Justiţiei, şi va transmite parlamentului spre adoptare un proiect de lege pentru redistribuirea resurselor umane în sistemul judiciar, „în vederea eficientizării activităţii instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor, prin desfiinţarea judecătoriilor şi a Parchetelor de pe lângă acestea care nu funcţionează sau care au un volum redus de activitate“.
Actul normativ propune desfiinţarea judecătoriilor şi a Parchetelor de pe lângă acestea care nu funcţionează în prezent, fiinţând doar formal în nouă localităţi: Bocşa, Cernavodă, Bechet (judeţul Dolj), Băneasa, Comana, Sângeorgiu de Pădure, Scorniceşti (judeţul Olt), Urlaţi şi Jimbolia. Totodată, se mai doreşte desfiinţarea unor judecătorii şi a Parchetelor de pe lângă acestea care au volum mic de activitate. Sunt vizate Parchetele şi instanţele din: Orăştie, Agnita, Podu Turcului, Rupea, Întorsura Buzăului, Şomcuta Mare, Baia de Aramă (judeţul Mehedinţi), Hârşova, Însurăţei, Murgeni, Pogoanele, Târnăveni, Chişineu Criş, Bozovici, Făget.
Desfiinţarea va fi însoţită de o rearondare a localităţilor din circumscripţia acestora la instanţele, respectiv Parchetele cele mai apropiate. Proiectul prevede, de asemenea, procedura de redistribuire a posturilor, transferul magistraţilor şi al celorlalte categorii de personal şi reglementează situaţia cauzelor aflate pe rolul acestor instanţe.

Parchetul Bechet,
nefolosit de 12 ani

În judeţul Dolj, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bechet are sediu din… 1998. În 1999, clădirea a fost renovată, dotată cu toate cele necesare – inclusiv un mic apartament de serviciu pentru procurorii care ar lucra acolo. În toţi aceşti ani, jandarmii şi poliţia au asigurat paza imobilului, dar instituţia ca atare nu a funcţionat niciodată. Principalul impediment a fost acela că nu s-a găsit o clădire în care să se amenajeze Judecătoria Bechet. Un astfel de imobil a fost identificat abia cu un an în urmă. Clădirea viitoarei Judecătorii Bechet a fost renovată şi amenajată, având birouri pentru magistraţi şi grefieri şi o sală de judecată cu toate dotările necesare. N-a fost însă dată în folosinţă şi nici nu va fi, dacă proiectul guvernului va deveni lege.
Alta este situaţia la Parchetul şi Judecătoria din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi. Din cauza numărului prea mic de dosare, dar şi a distanţei foarte mari dintre această localitate şi celelalte instanţe de judecată din judeţ, trei judecători şi doi procurori de la Judecătoria şi Parchetul Baia de Aramă ar rămâne fără locuri de muncă. După desfiinţarea Judecătoriei şi Parchetului de la Baia de Ara­mă, cel mai probabil rearondarea se va face la Dro­beta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII