10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPaza de incendii cu cheltuială se ţine

Paza de incendii cu cheltuială se ţine

Lipsa fondurilor face ca majoritatea spitalelor să nu-şi poată asigura o protecţie corespunzătoare împotriva incendiilor.

Aproape 300.000 de lei a cheltuit Spitalul de Urgenţă Craiova pentru a fi protejat împotriva incendiilor. Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, mai mult de jumătate din banii necesari, 169.000 de lei, au fost primiţi de la Ministerul Sănătăţii pentru montarea de detectoare de fum, iar restul au fost venituri proprii.
S-au cheltuit 12.000 de lei pe stingătoare, 12.000 de lei pe hidranţi (spitalul are 150 de hidranţi interiori), 8.000 de lei pentru reîncărcarea stingătoarelor vechi, 12.000 de lei pe plăcuţele indicatoare, 10.000 de lei pentru verificarea prizelor. Alte sume importante au fost alocate pentru izolarea tubulaturii de la instalaţia de ventilaţie, înlocuirea conductorilor de alimentare ai aparatelor de aer condiţionat (care erau prelungiţi ca să ajungă până la prize), înlocuirea uşilor neconforme care asigură accesul în sălile de mese. La acestea se adaugă 7.000 de lei pentru achiziţia de servicii de consultanţă privind întocmirea documentaţiei tehnice pentru solicitarea autorizaţiilor de securitate şi 16.000 de lei pentru servicii de consultanţă privind întocmirea planului de intervenţie la incendiu.
„Sunt foarte multe cheltuieli pe care spitalul le-a făcut pentru a intra în legalitate în privinţa pazei şi protecţiei contra incendiilor, cheltuieli care nu au fost cuprinse în fila de buget pe acest an, dar pe care am fost nevoiţi să le facem“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.

Deficienţe ca la Maternitatea Giuleşti

Efortul material făcut de Spitalul de Urgenţă Craiova pentru prevenirea incendiilor a fost apreciat şi de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, respectiv Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Cele două instituţii au efectuat la sfârşitul lunii trecute o verificare a măsurilor luate de spitale pentru remedierea deficienţelor găsite de pompieri şi inspectorii sanitari la controalele din august-septembrie. În urma verificărilor, au ieşit foarte bine Spitalul de Urgenţă Craiova, Centrul de Cardiologie Craiova, Spitalul din Calafat, Spitalul din Dăbuleni, Spitalul din Segarcea. Nereguli s-au constatat însă în continuare la celelalte spitale, chiar dacă unele probleme au fost remediate.
Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova are uşi care se deschid invers faţă de cum ar trebui pentru a asigura evacuarea persoanelor în caz de incendiu, centrale termice fără senzori de gaze, probleme cu compartimentarea şi cu hidranţii care nu funcţionează, uşi care ard foarte uşor în caz de incendiu, lipsa avizului de securitate la incendiu pentru unele corpuri de clădire.
La Spitalul din Băileşti este însă un adevărat dezastru. Unitatea sanitară nu are plan de apărare împotriva incendiilor, nu are căile de acces marcate cu indicatoare standardizate, are prea puţini hidranţi, iar debitul apei este prea mic. Însă, cea mai mare problemă o reprezintă instalaţia electrică.
„În toate clădirile, instalaţia electrică de iluminat şi prize este îmbătrânită şi cu risc de incendiu în exploatare, prezentând improvizaţii şi defecţiuni (corpuri de iluminat cu incandescenţă suspendate în greutate proprie fără protecţie, conductori electrici neizolaţi, prize nefixate în perete, dozele de derivaţie fără capac), conductori de legătură pozaţi direct pe materiale de construcţie combustibile“, se arată în raport. În ciuda acestor deficienţe grave, spitalul nu a fost amendat pentru că are, potrivit legii, un răgaz până la 31 decembrie 2010 pentru a intra în legalitate.
Şi la Spitalul din Leamna sunt o grămadă de nereguli, cu toate că a fost reabilitat de curând. Unitatea sanitară are în curte trei rezervoare GPL (pentru alimentarea centralei termice), cu capacitatea totală de 15.000 de litri, care nu au aviz de securitate la incendiu, căile de evacuare sunt blocate de frigidere şi automate de cafea, iar uşile de la intrare (noi, din PVC) se deschid spre interior şi au praguri prea înalte.

Pompier neatestat

Probleme au mai fost constatate la Spitalul din Filiaşi, Spitalul din Poiana Mare, Spitalul „Filantropia“ din Craiova şi Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova.
La maternitatea Spitalului „Filantropia“ uşile de la intrarea în salonul unde sunt ţinuţi bebeluşii au praguri prea înalte şi nu sunt îndeplinite condiţiile privind utilizarea unor materiale rezistente la foc pentru anumite spaţii. În caz de incendiu, maternitatea riscă să rămână fără apă pentru că hidranţii nu sunt racordaţi la rezerva de apă a spitalului, ci direct la reţeaua oraşului, „aceştia funcţionând la presiunea şi debitele reţelelor stradale, asigurând apa numai pe timpul cât există presiune de la reţeaua oraşului“.
La Spitalul „Victor Babeş“ din Craiova, blocul alimentar nu are detector de gaze, iar instruirea angajaţilor împotriva incendiilor este făcută de un angajat fără atestat.
Cu toate deficienţele constatate, spitalele au fost iertate de data aceasta de amenzi, pe considerentul că nu există fonduri suficiente şi pentru că managerii unităţilor sanitare au arătat interes pentru îmbunătăţirea pazei contra incendiilor. Controalele vor continua şi în lunile următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU