8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedic acuzat de malpraxis la Maternitatea din Severin

Medic acuzat de malpraxis la Maternitatea din Severin

Părinţii unui nou-născut acuză un medic ginecolog de la Maternitatea Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin de moartea copilului lor.

O femeie de 30 de ani a ajuns în seara de 2 decembrie la spital cu contracţii, iar Olga Selejan, medicul de gardă de la Maternitate, a refuzat să intervină. Asistentele au fost cele care au efectuat internarea şi controlul gravidei, dând şi verdictul: fătul avea semne vitale şi era pregătit de naştere, dar mămica a fost „uitată“ în salon, unde medicul nu a mai ajuns până a doua zi de dimineaţă.
„Noi nu suntem doctori să ne dăm seama exact ce s-a întâmplat, dar ce pot să spun este faptul că sarcina a decurs normal. Pe 2 decembrie seara a început să aibă dureri şi am dus-o la spital. Până la ora 23.00, doar asistentele s-au uitat la ea. Doamna doctor Olga Selejan, care era de gardă, nu a venit deloc la ea în salon până dimineaţa la 7.00, când a fost prea târziu. Fetiţa a fost născută cu greutate normală, 3,300 kilograme, şi nu au fost probleme înainte. Doamna doctor nu a intervenit din indiferenţă“, a spus Gheorghe Buzilă, tatăl bebeluşului mort.
După o noapte în care gravida s-a chinuit să nască, medicii au încercat să intervină printr-o operaţie de cezariană, dar era prea târziu.
„S-a intervenit prea târziu, când copilul era deja mort. După operaţie nici măcar nu s-a dus la mamă să îi dea o explicaţie, să o consoleze cumva. Mi-a spus cumnata mea că a auzit-o pe doctoriţă spunând înainte de a o anestezia pentru operaţie că fătul e deja mort. Deci, ea ştia că e mort copilul şi nu a interesat-o. Abia dimineaţa, când a consultat-o o asistentă şi a văzut că nu se mai simt bătăile inimii la fetiţă, a venit doamna Selejan şi a băgat-o la ecograf şi apoi la cezariană. A tratat-o cu indiferenţă“, a declarat Ana Maria Buzilă, rudă a familiei.
Medicul acuzat de neglijenţă susţine însă că nu a intervenit mai devreme întrucât femeia nu avea contracţii şi nu era pregătiră pentru naştere: „Nu am intervenit pentru că mămica nu era în travaliu, iar BC flora nu a fost prezentă. Între 7.00 şi 7.30 s-a produs dezlipirea prematură de placentă, s-a intervenit în 20 de minute şi s-a scos fătul mort. I-am făcut control la ora 23.00, când a fost internată, şi nu au fost probleme“.

Conducerea spitalului a deschis o anchetă

Conducerea Spitalului Judeţean a deschis o anchetă şi susţine că medicul acuzat va fi cercetat de malpraxis, întrucât copilul avea semne vitale atunci când s-a făcut internarea. Olga Selejan a mai fost suspendată din funcţie în urmă cu ceva timp, într-un caz asemănător.
„Pe 7 decembrie a fost depus la secretariatul Spitalului Judeţean un memoriu al domnului căruia i-a decedat copilul. Unitatea sanitară a demarat o anchetă. Suntem în faza de a colecta notele explicative ale personalului implicat – medic de gardă, medic-şef de secţie, asistente de la sala de naştere – pentru a se depista ce s-a întâmplat. Se va întruni consiliul etic, care va analiza atât notele explicative, cât şi persoanele implicate, urmând ca, ulterior, Colegiul Medicilor să se pronunţe dacă a fost sau nu o culpă medicală. Noi vom analiza administrativ ceea ce s-a întâmplat acolo. De asemenea, şi DSP-ul ne-a trimis un memoriu în acest caz, tatăl depunând o reclamaţie şi acolo. Vom analiza şi săptămâna viitoare, când vom avea rezultatele, vom face public. Din ceea ce ştiu eu, la internare copilul avea bătăi ale cordului fetal, era în viaţă. Vom avea şi date de la Anatomia Patologică, de la necropsia bebeluşului, şi atunci vom putea da mai multe informaţii.  Medicul în cauză a mai avut probleme în urmă cu câţiva ani, însă nu pot să spun exact ce s-a întâmplat. Şi-a câştigat dreptul de liberă practică în instanţă“, a declarat Denise Buzulică, directorul Spitalului Judeţean Drobeta Turnu Severin.

Cazul a ajuns şi în atenţia procurorilor

„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin a fost înregistrată o plângere penală împotriva medicului ginecolog. În prezent se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, iar în situaţia în care medicul respectiv va fi găsit vinovat riscă o pedeapsă cu închisoare de la o lună la doi ani sau amendă“, a declarat Cornelia Cârjeu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin.
Colegiul Medicilor se va întruni săptămâna viitoare pentru a analiza plângerea depusă de familie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU