17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFactura greu întreţinută

Factura greu întreţinută

Craiovenii îşi plătesc tot mai greu facturile la întreţinere şi restanţele ar putea să crească în perioada următoare, susţin unii dintre reprezentaţii asociaţiilor de proprietari.

Administratorii încasează sume tot mai mici comparativ cu anul trecut. Cei mai mulţi restanţieri sunt din rândul şomerilor, al familiilor cu mai mulţi copii şi chiar al bugetarilor. „Proprietarii îşi achită mai greu facturile, deşi în această perioadă valoarea lor nu este aşa de mare. Mulţi lucrează în învăţământ şi veniturile lor nu mai sunt aceleaşi. Nu se iau în discuţie cazurile sociale care figurează mai tot timpul ca debitori. Sunt proprietari care erau buni-platnici, dar au început să întârzie cu plata întreţinerii de la o lună la alta“, susţine Elena Popescu, administratorul Asociaţiei nr. 20 Calea Bucureşti. Faptul că unii dintre craioveni reuşesc cu greu să susţină costurile legate de serviciile de utilităţi ale locuinţei este confirmat şi de furnizorul de căldură al oraşului, Regia Autonomă de Termoficare (RATrf) Craiova, care, faţă de ceilalţi furnizori de utilităţi, nu prea are posibilitatea să-i debranşeze pe rău-platnici. „Într-adevăr, o diferenţă la încasări se resimte, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Diferenţa ar fi de 7% mai puţin acum, raportat la anul 2009. Veniturile multora dintre proprietari s-au diminuat şi aceasta ar fi una dintre cauze“, a declarat Olimpia Geantă, director economic la RATrf Craiova. Asta în situaţia în care Termoficarea are, la rândul ei, către producătorul de energie termică – Complexul Energetic Craiova – o datorie de peste 125 de milioane de lei. Ultima tranşă plătită către CE Craiova se ridică la valoarea de 56 de milioane de lei şi stinge costurile pentru luna ianuarie 2009.

Pensionarii strâng cureaua

Mulţi craioveni sunt nevoiţi să reducă din bugetul alocat hranei pentru a dirija fondurile către acoperirea cheltuielilor de întreţinere a casei, mai precis gaze, curent, termoficare, apă-canal, salubritate.
Ca şi până acum, cei care nu uită să treacă pe la asociaţie sunt tot pensionarii. „De o săptămână încasăm prima factură la întreţinere de când se furnizează căldură, adică pe luna octombrie. Încasările sunt slabe. Au venit, ca de fiecare dată, pensionarii. Ei se strâng de la toate şi plătesc mai întâi datoriile“, a spus preşedintele Asociaţiei nr. 5 din cartierul 1 Mai, Victor Stamin.

ANRSC impune preţul gigacaloriei


Preţul de referinţă al gigacaloriei va creşte, în medie, de la 1 ianuarie 2011, cu peste 10%, potrivit ANRSC.
„Preţul mediu local de referinţă va înregistra în 2011 o creştere de 10,65%. Evident că aceste creşteri au câteva explicaţii de care să ţinem cont. Pe de o parte, scade consumul şi, de asemenea, există o influenţă a creşterii de TVA de la 19 la 24%“, a declarat preşedintele ANRSC, Mircea Matei. Cu cât vor creşte facturile depinde, însă, de fiecare primărie în parte. În funcţie de banii disponibili, autorităţile locale decid cât pot acoperi din costul gigacaloriei. Din calculele autorităţilor, însă, factura lunară ar putea creşte, în medie, cu 11%. (preluare Realitatea TV)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII