16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe mai taci, Gary?

Ce mai taci, Gary?

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ a prezentat joi, 18 noiembrie, în premieră, spectacolul „Ce mai taci, Gary?“, o dramatizare de Toma Grigorie după „Jurnalul unui jurnalist fără jurnal“, de I.D. Sîrbu.

O viaţă în detenţie, viaţa lui Gary Sîrbu e sugerată de decorul care te întâmpină încă de la intrarea în sala de spectacol şi care pentru sublinierea ideii nu se va schimba pe tot parcursul reprezentaţiei, astfel că scena este împrejmuită cu sârmă ghimpată ca-ntr-un lagăr.
Acolo, în acel spaţiu închis, se derulează toată acţiunea: interogatoriile, corecturile aplicate fără succes, monologurile celui care recunoaşte, odată ajuns la vârsta maturităţii, că, în ciuda tuturor insistenţelor, „am refuzat orice contract cu Iuda sau cu Diavolul“. În acest spaţiu bine marcat se derulează de fapt povestea celui mai tânăr conferenţiar din ţară condamnat să-şi execute pedeapsa toată viaţa. I. D. Sîrbu este arestat la 16 septembrie 1957, pentru „omisiunea de denunţ“, după care va fi anchetat, apoi judecat şi condamnat la un an închisoare. În 1958, după ispăşirea pedepsei la Jilava, va fi iar arestat. Anchetat, în cadrul secţiei „Scriitori şi intelectuali dificili“, de căpitanul Enoiu şi căpitanul Tudor Vornicu, i se va înscena un al doilea proces, pentru delictul de „uneltire contra ordinei sociale“, fiind condamnat, de această dată, la şapte ani închisoare corecţională şi patru ani interdicţie corecţională cu suspendarea drepturilor. Încarcerat la Gherla până în 1960, se va afla, pe rând, până la sfârşitul detenţiei, în lagărele de muncă de la Stoeneşti, Strâmba, Grundu. Eliberat prin graţiere, va fi însă tot timpul vieţii „la dispoziţia organului“ şi trimis în cele din urmă cu domiciliul forţat la Craiova, acel oraş „din care se fuge“, după cum menţiona Caragiale în desele vizite la Teatrul din Craiova. Este locul care îl îngrozeşte pe Gary (rol interpretat de Valeriu Dogaru), căci, „cu toate puşcăriile mele, Craiova mi se pare cea mai cumplită, cea mai absurdă dintre ele, e pe viaţă“, spune Gary.
Activitatea ca secretar literar al Teatrului Naţional din Craiova este atent supravegheată de organele securităţii. Vecinul este rugat să consemneze, şi deseori e surprins blagoslovind vorbele ce curg prea repede în cadrul discuţiilor purtate în casa Sîrbu, între Gary şi Olimpia (rol interpretat de Gabriela Baciu). Dar toate aceste lucruri nu-l opresc pe Gary să se revolte, să fie el, necenzurat, un intelectual imposibil de îngenuncheat.  

„Adevărul nu-l vom afla niciodată“

„Mesajul cel mai clar al lui I. D. Sîrbu va ajunge trăit/asumat în spectacol: izbăvirea şi împlinirea personală, în ciuda tuturor relelor, greutăţilor, neşanselor istorice. Adevărurile rostite, scrise, tipărite sau ascunse departe de gheara lungă a securităţii au rămas valabile până azi. Sîrbu a izbândit, în ciuda ideologiilor, curentelor, găştilor înscăunate la diverse niveluri ale puterii trecute sau actuale. Un spirit puternic poate construi în jurul său, indiferent de idiosincraziile pe care le trezeşte. Acest spirit dorim să respire în spectacol. Pentru că, totuşi, «cultura e libertate» şi asta a învăţat Gary Sîrbu de la Lucian Blaga. Gary a demonstrat «Capacitatea de a rămâne om, chiar dacă ţi se ia pâinea şi libertatea»“, menţionează regizorul spectacolului, Alina Rece. Şi e drept, spiritul lui I.D. Sîrbu respiră în reprezentaţia Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, care rămâne în mintea spectatorului multă vreme, născând meditaţii pe marginea simbolisticii, şi poate mai acut pe marginea replicii finale, „Adevărul nu-l vom afla niciodată“.

De unde numele de Gary

De ce Gary, când numele romancierului, eseistului, filozofului, profesorului de filozofie român, autorul de literatură de sertar, este Ion Desideriu Sîrbu. Povestea acestui prenume am aflat-o de la soţia sa, Elisabeta Sîrbu. „În copilăria lui Gary, o găină din colonie s-a prins în gard. Toţi copiii au început să strige: «Să salvăm Garina!»“. Salvatorul ei a fost I.D. Sîrbu, iar prietenii i-au spus de atunci Gary. Mai apoi, toată lumea, chiar şi familia, a îmbrăţişat acest nume“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII