10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVecinul le-a tăiat gazele

Vecinul le-a tăiat gazele

19 apartamente dintr-un bloc din Craiova sunt debranşate de la gaze de zece zile, din cauza unui vecin. Acesta refuză să permită accesul în apartamentul său echipelor de la GDF SUEZ. Aşa că locatarii folosesc pentru prepararea hranei fie reşouri electrice, fie butelii.

În blocul D5, scara 1 de pe strada Opanez din Craiova revizia tehnică la instalaţiei de gaze a început pe 8 noiembrie şi se prelungeşte până la o dată necunoscută. Cauza, unul dintre locatari refuză accesul în locuinţa sa angajaţilor de la gaze, pentru a verifica instalaţia şi dacă există scăpări de gaze.
„De o săptămână nu avem gaze. Un vecin refuză să-i lase pe cei de la gaze să intre în apartament. Fără acordul acestuia putem să stăm fără gaze şi două-trei săptămâni. Nu se pune problema că avem în bloc şi oameni bătrâni care poate nu au aragaz electric, cuptor cu microunde şi nu-şi permit să mănânce în oraş“, a spus o proprietară. Nepăsarea acestuia îi pune la grea încercare pe vecinii care nu mai pot folosi aragazul. Pentru prepararea hranei, oamenii folosesc fie reşouri electrice, fie butelii.
„Pe 8 noiembrie, furnizorul local de gaze a decis întreruperea gazului în mai multe blocuri din asociaţie pentru a efectua revizia tehnică. Dacă la celelalte blocuri aceasta a decurs normal, adică două-trei zile, în blocul D5, scara 1, avem o problemă. Există un locatar la apartamentul 2 care nu lasă pe cei de la gaze să verifice instalaţia. El nu locuieşte aici, dar l-am sunat şi spune că nu-l interesează. De vreo opt ani nici pe la asociaţie nu trece. Se pare că tocmai la acest apartament ar fi pierderi de gaze“, a spus Dumitru Vintilescu, administratorul Asociaţiei nr. 1 Amaradia. Pentru aducerea vecinului de rea-credinţă s-a apelat şi la poliţie, măcar oamenii legii să-l convingă că efectuarea reviziilor şi a verificărilor periodice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale este obligatorie pentru toţi consumatorii. Numai că, atâta timp cât există scăpări de gaze, iar verificările nu s-au făcut la toate apartamentele din bloc, locatarii mai au de aşteptat.

La nevoie se sparge uşa

Proprietarii din blocul D5 şi reprezentanţii asociaţiei de proprietari s-ar putea folosi de prevederile legii asociaţiilor. Legea nr. 230/2007 privind asociaţiile de proprietari dă dreptul asociaţiei să intre în apartamentul cu pricina în cazuri de urgenţă. De asemenea, proprietarul este obligat să permită accesul în incintă în termen de cinci zile, conform art. 15 din Legea 230/2007: „Cu un preaviz de cinci zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fără preaviz“. Aceeaşi prevedere se regăseşte şi la art. 12 din normele de aplicare a legii. Cazurile de urgenţă sunt stabilite conform statutului asociaţiei de proprietari.

Verificările şi reviziile obligatorii

Reprezentanţii GDF Suez susţin că efectuarea verificării/reviziei instalaţiei de utilizare a gazelor naturale este, conform noilor prevederi legislative (Normele Tehnice în vigoare NTPEE – 2008 aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/2009 publicat în Monitorul Oficial nr. 255 bis, partea I/16.04.2009), o obligaţie ce revine clienţilor.
Potrivit normelor legale în vigoare, verificarea tehnică a instalaţiilor de utilizare se realizează la maximum doi ani, iar revizia tehnică a instalaţiei de utilizare la maximum zece ani. Revizia este obligatorie şi în următoarele cazuri: în urma neutilizării instalaţiei o perioadă mai mare de şase luni şi după orice accident care poate afecta instalaţia de utilizare.
În cazul nerealizării serviciului de verificare/revizie în termenul specificat mai sus, pentru asigurarea reţelei şi a instalaţiei de utilizare, furnizorul de gaze naturale GDF SUEZ Energy România va fi pus în situaţia de a aplica măsurile de sistare a furnizării gazelor naturale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

40 COMENTARII