5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTribunalul Dolj le dă înapoi banii profesorilor

Tribunalul Dolj le dă înapoi banii profesorilor

Tribunalul Dolj a admis, pe 2 noiembrie, patru acţiuni ale Sindicatului „Spiru Haret“ filiala Dolj, făcute în numele a patru cadre didactice şi a hotărât că reţinerea a 25 la sută din indemnizaţia de concediu de odihnă nu este legală. Astfel, instanţa obligă unităţile şcolare să calculeze şi să plătească reclamanţilor diferenţa dintre indemnizaţia de concediu cuvenită şi cea efectiv plătită.
Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj, a declarat pentru GdS că hotărârea Tribunalului Dolj este prima de acest fel din ţară şi că urmează să fie făcute în continuare astfel de acţiuni în instanţă. „Tribunalul Dolj ne-a dat câştig de cauză în patru cazuri până acum, fiind prima instanţă din ţară care a făcut acest lucru. În prezent avem alte 400 de astfel de acţiuni pe rol şi urmează să depunem şi altele. Hotărârea instanţei este executorie, astfel că în perioada următoare trebuie să se plătească diferenţele salariale tuturor celor care au luat concediu înainte de a intra în vigoare Legea 118/2010“, a declarat Constantin Lungulescu.
Potrivit datelor făcute publice de Tribunalul Dolj pe 2 noiembrie, au fost admise patru acţiuni făcute de Sindicatul „Spiru Haret“ filiala Dolj în numele a două cadre didactice de la Grădiniţa nr. 40 Craiova şi două de la Şcoala Sălcuţa. Instanţa a obligat pârâtele, respectiv Grădiniţa nr. 40 Craiova şi Şcoala Sălcuţa, să calculeze şi să plătească reclamanţilor diferenţa dintre indemnizaţia de concediu aferentă anului 2010, cuvenită potrivit dispoziţiilor legale în vigoare anterior intrării în vigoare a Legii nr. 118/2010 (Legea prin care salariile au fost reduse cu 25% – n.r.) şi cea efectiv plătită. Hotărârile luate de Tribunalul Dolj sunt definitive şi executorii, iar părţile au posibilitatea să facă recurs.
Altă instanţă, Tribunalul Călăraşi, a admis vineri o acţiune a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, hotărând, de asemenea, că reţinerea a 25% din indemnizaţia de concediu în cazul profesorilor este ilegală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII