17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de instituţii publice au datorii la curent

Zeci de instituţii publice au datorii la curent

Zeci de instituţii publice din judeţul Gorj îşi achită cu dificultate datoriile la energie electrică şi aşteaptă fonduri de la buget pentru a nu renunţa de tot la iluminatul public sau pentru a nu se trezi debranşate de la reţea.

O parte din instituţiile publice din Gorj nu mai au fonduri pentru a achita utilităţile şi au trecut la programe de raţionalizare a consumului. Pentru a nu mai primi facturi prea mari, o parte din edili au început să nu mai folosească iluminatul public în fiecare noapte sau chiar au renunţat temporar la el, până când vor avea fonduri suficiente pentru plata facturilor deja emise de CEZ. La Slivileşti, din cauza facturilor neachitate, s-a ajuns chiar la debranşare, însă problema a fost rezolvată între timp, dar parţial. Facturi mai mari la primării şi alte instituţii publice se înregistrează în localităţile Roşia de Amaradia, Muşeteşti, Bengeşti-Ciocadia, Turceni, Schela, Arcani, Ciuperceni, Aninoasa, Bărbăteşti, Cruşeţ şi Glogova. Una dintre cele mai mari facturi la energie electrică este cea a Primăriei Roşia de Amaradia, unde edilii au de achitat pentru curent peste 25.000 de lei. Factura la energie electrică la Slivileşti a fost de 10.000 de lei, la Glogova – de 4.600 de lei, iar la Bărbăteşti – de peste 9.000 de lei.

58.000 de lei la şcolile din Târgu Jiu

În ceea ce priveşte municipiul Târgu Jiu, autorităţile au de achitat facturi la energie electrică în valoare de 58.000 de lei, pentru toate unităţile de învăţământ din oraş. Facturile au fost emise pentru luna septembrie. „Avem o listă cu toate instituţiile publice din judeţ, cu primării şi aşa mai departe. Sunt datorii pe care le au la CEZ şi au nevoie de fonduri pentru a le putea achita. Unii au mai făcut rost între timp, alţii mai fac şi economie, cu gândul că de sărbători vor avea acele instalaţii care vor conduce la o creştere a consumului şi, implicit, la facturi şi mai mari. Conducerea Consiliului Judeţean Gorj a luat legătura atât cu CEZ, de unde am primit lista cu localităţile şi instituţiile cu facturi mai mari, dar şi cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj. Din fericire, acolo există un plus la colectare de 5,5 milioane de lei. Conform legii, 80% din această sumă o vor repartiza cei de la Finanţe primăriilor pentru acoperirea diferitelor cheltuieli, cum ar fi şi plata utilităţilor. De asemenea, 20% va repartiza consiliul judeţean, dar numai pentru cofinanţări la proiecte. Sumele vor fi repartizate în mod cert până la finalul acestei luni“, a declarat Adina Andriţoiu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS