15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de profesori din Craiova, în grevă spontană

Sute de profesori din Craiova, în grevă spontană

Protestul spontan izbucnit marţi la Colegiul Naţional „Carol I“ a fost susţinut ieri şi de alte cadre didactice din Craiova. Rând pe rând, au întrerupt orele zeci de profesori din Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“, Grupul Şcolar „George Bibescu“, Grupul Şcolar „Matei Basarab“, Şcoala nr. 36, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Grupul Şcolar Industrial „Traian Demetrescu“ şi din alte unităţi.

Ziua de salariu a fost un moment dificil pentru profesorii doljeni care, nemulţumiţi de banii primiţi, dar şi de lipsa de comunicare dintre ei şi primărie, au decis spontan să-şi întrerupă activitatea. La ora 14.00, întrerupseseră deja lucrul cu elevii sute de profesori din opt unităţi de învăţământ din Craiova. „Nu vor înceta acest protest până când nu se rezolvă problema. Ce mai vor de la aceşti oameni? I-au dat afară din serviciu! Din 27.000 de persoane disponibilizate în România, 15.000 este ofranda învăţământului“, a declarat Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.

Nemulţumirile profesorilor sunt variate

Nemulţumirile profesorilor sunt variate. „Luna aceasta am primit 600 de lei şi am o rată la bancă de 800 de lei. Din ce acopăr rata, din ce acopăr cheltuielile cu întreţinerea? Nu sunt membru de sindicat, dar protestez împotriva modului în care am fost trataţi. Nu a existat nici un fel de comunicare cu domnul viceprimar“, a declarat Ofelia Burtea, cadru didactic grad I, la CN „Carol I“. Afirmaţia a fost susţinută şi de reprezentanţii profesorilor. „E un abuz care se adaugă unui mare şir de alte abuzuri. De fiecare dată am pus pe primul loc copiii, dar se pare că bunăvoinţa noastră a fost interpretată ca un semn de slăbiciune. Aş vrea însă să se înţeleagă că nu mai suntem de acord cu nici un fel de compromis şi de presiune pusă asupra noastră. De data asta, suntem dispuşi să protestăm în aşa fel încât să ni se facă auzită vocea. Noi facem o serie de activităţi în care am implicat şi copiii, ne implicăm şi noi pe banii noştri şi nu e normal să ne trezim cu salariile diminuate. Am înţeles faptul că au fost oprite cele 25% conform legii, dar nu mai mult!“, a declarat Aura Stuparu, lider sindical FSLI, la GS „Matei Basarab“.

CN „Carol I“ reia astăzi cursurile

În timp ce, în prima parte a zilei, numărul profesorilor care au protestat a fost în creştere, în unele unităţi de învăţământ s-a decis ca, începând de astăzi, orele să fie reluate. „Profesorii au decis să intre mâine (astăzi – n.r.) la ore, să informeze în scris despre doleanţele lor. Aşteaptă răspunsul la nota trimisă viceprimarului şi vor reaşeza protestele pe forme legale. În momentul în care se depăşeşte un termen de 48 de ore de la întreruperea activităţii în mod deliberat şi fără notificare, trebuie să se ia măsuri“, a declarat Dănuţ Mic, directorul CN „Carol I“. Afirmaţia a fost confirmată şi de liderii sindicali. „Astăzi (ieri – n.r.) am înaintat protestul la primărie şi la prefectură, unde am spus că suntem nemulţumiţi că ni s-au luat 50% din salariu într-o lună. Bineînţeles că oamenii au fost nemulţumiţi pentru că au luat 200-300 de lei, iar cei mai în vârstă au luat 500 de lei. Avem cadre didactice care sunt soţ şi soţie şi nu pot trăi cu aceşti bani până în decembrie, şi în mod spontan au recurs la acest protest. Astăzi (ieri – n.r.), după ce am dus protestul scris, am făcut un consiliu al cadrelor didactice şi s-a decis ca mâine (azi-n.r.) să se intre la ore până la răspunsul domnului primar şi, în funcţie de acest răspuns, vom hotărî ce vom face în continuare“, a declarat Luminiţa Torvesctor, lider sindical la CN „Carol I“ din partea Spiru Haret.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

95 COMENTARII