Acasă Local Goleau „ca la carte“ bancomatele

Goleau „ca la carte“ bancomatele

Un grup infracţional specializat în falsificarea instrumentelor de plată electronice, format din trei tineri din Drobeta Turnu Severin, a fost destructurat de poliţiştii de frontieră din Mehedinţi, după cinci luni de supraveghere. „Creierul“ grupului a fost reţinut pentru 29 de zile. 

Surse din cadrul DIICOT susţin că unul dintre tineri este fiul unui fost colonel de la IJPF Mehedinţi. Tânărul a mai avut probleme din cauza „înclinaţiilor“ sale către infracţionalitate, fiind prins în urmă cu o lună cu ţigări de contrabandă.
Grupul infracţional acţiona în sud-vestul României. Cei trei furau date electronice de pe cardurile de cumpărături ale unor cetăţeni italieni, cu ajutorul unor dispozitive (skimmere) de copiat carduri, copiau şi transferau datele colectate fraudulos cu ajutorul unor programe de calculator pe alţi suporţi electronici (blankuri) şi sustrăgeau, cu ajutorul unor carduri bancare clonate, sume mari de bani din ATM-urile unor bănci comerciale situate pe raza judeţelor Timiş, Hunedoara şi Mehedinţi. Cei trei tineri au fost prinşi în flagrant în zona Colonie Porţile de Fier II, chiar în timp ce încercau să sustragă bani dintr-un bancomat, cu ajutorul cardurilor clonate.
„Activitatea de monitorizare a grupării infracţionale a început pe 16.06.2010, când poliţiştii de frontieră au obţinut date şi informaţii cu privire la faptul că doi tineri, D.O. şi T.V., folosesc frecvent instrumente de plată electronice clonate în scopul sustragerii de sume de bani din ATM-urile unor societăţi bancare. D.O. nu era străin de asemenea activităţi ilegale întrucât avea conexiuni cu un grup infracţional organizat specializat în criminalitate informatică, anihilat în septembrie 2009 de poliţiştii de frontieră mehedinţeni şi procurorii DIICOT. La acea dată, cinci dintre membrii grupării au fost reţinuţi în flagrant în timp ce sustrăgeau sume mari de bani din ATM-urile unor sedii bancare, aceştia fiind trimişi în judecată în stare de arest preventiv, iar în prezent aflându-se în închisoare. În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că din grupare mai făcea parte P.C., de 27 de ani. Tinerii aveau sarcini bine stabilite pentru ca activităţile infracţionale să se deruleze fără sincope“, a declarat Valeriu Pera, purtător de cuvânt la IJPF Mehedinţi.

Strategii

Liderul grupului schimba permanent traseele de deplasare, verificând în acest fel dacă sunt urmăriţi. Totodată, înainte de a-şi derula activităţile infracţionale, cei trei consumau plante etnobotanice, pentru a prinde curaj. După ce verificau atent locul, sustrăgeau banii, acţiune care dura între 30 şi 40 de minute.
„Poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea unora dintre membrii grupului în flagrant. Oamenii legii au observat că în seara de 7.11.2010, D.O. şi T.V. au plecat din Turnu Severin spre localitatea Porţile de Fier II. Poliţiştii de frontieră din Biroul de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere au observat cum un individ, pe care l-au identificat ca fiind D.O., a efectuat mai multe operaţiuni bancare cu ajutorul unor carduri. Poliţiştii l-au reţinut pe  D.O. şi, deşi acesta a încercat iniţial să opună rezistenţă şi să se sustragă verificărilor, a fost condus împreună cu celălalt tânăr, T.V., la sediul IJPF Mehedinţi, pentru continuarea cercetărilor“, a mai spus Pera.
Oamenii legii au găsit asupra tinerilor 47 de cărţi de credit clonate, etichetate cu grupuri de 4 şi 5 cifre, ce reprezentau coduri PIN.    
Liderul grupului a fost reţinut 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare a instrumentelor de plată electronice, deţinerea lor în vederea punerii în circulaţie şi acces la un sistem informatic în scopul de a obţine un beneficiu material, iar instanţa competentă de pe lângă Tribunalul Mehedinţi a dispus arestarea preventivă a lui D.O. pentru 29 de zile. Ceilalţi doi tineri – T.V. şi P.C – sunt cercetaţi în stare de libertate.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoare cuprinsă între trei şi 12 ani.

Exit mobile version