17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParchetul Judeţean anchetează cazul lui Gheorghe Tudor

Parchetul Judeţean anchetează cazul lui Gheorghe Tudor

Gorjeanul Gheorghe Tudor, condamnat la 23 de ani de închisoare pentru tâlhărirea şi uciderea unei bătrâne din Târgu Jiu şi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova, a ajuns din nou în faţa procurorilor. Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj derulează o anchetă în ceea ce priveşte modul în care a fost instrumentat dosarul lui Gheorghe Tudor, considerat un al doilea caz „Ţundrea“. Târgujianul Gheorghe Tudor a petrecut aproape patru ani şi jumătate după gratii. Povestea a început în anul 2002, când bărbatul a fost arestat alături de un prieten de-al său, Petre Marin, pentru tâlhărie şi omor deosebit de grav. Victimă a fost bătrâna Maria Schinteie, de 80 de ani, care şi-a pierdut viaţa pentru o sumă simbolică de bani. Cel care a ucis-o a crezut că femeia ascundea în apartamentul sărăcăcios, în care locuia singură, o sumă importantă de bani, dar s-a înşelat. Gheorghe Tudor a ajuns să fie pus sub acuzare şi chiar condamnat, cu toate că la dosar a existat declaraţia lui Petre Marin, care a recunoscut că a ucis-o singur pe Maria Schinteie, iar amicul său a ajuns să fie trimis după gratii pe nedrept. Cei doi s-au întâlnit, întâmplător, în ziua crimei, iar adevăratul criminal l-a rugat pe Gheorghe Tudor să schimbe la o casă de schimb valutar suma furată din locuinţa bătrânei ucise. De aici a început calvarul pentru târgujianul care, din cauza proceselor, a fost părăsit de soţie şi de fiică.

Dosar instrumentat de Ion Diaconescu

Dosarul în care a fost anchetat Gheorghe Tudor a fost instrumentat de procurorul criminalist Ion Diaconescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Diaconescu este cel care l-a trimis nevinovat după gratii pe Marcel Ilie Ţundrea, care a ispăşit 12 ani de închisoare până când testul ADN a stabilit că nu el era autorul unei crime a cărei victimă a fost o copilă de 12 ani din Pojogeni. În baza probelor administrate şi a rechizitoriului trimis instanţei de judecată, Gheorghe Tudor, cel care şi-a susţinut în permanenţă nevinovăţia, a fost condamnat de trei ori şi achitat de două ori. Prima dată a primit 23 de ani de închisoare, iar a doua oară tot atât. Iniţial, a fost achitat de Curtea de Apel din Craiova, iar cauza a fost trimisă Tribunalului Gorj spre rejudecare. A fost însă condamnat din nou în 2004. În urma apariţiei declaraţiei lui Petre Marin, Curtea de Apel din Craiova a decis, pe 22 septembrie 2005, să îl pună în libertate pe Gheorghe Tudor, fiind declarat din nou nevinovat. A treia oară însă, Gheorghe Tudor a fost condamnat definitiv, la data pronunţării sentinţei gorjeanul aflându-se la muncă în Italia. În 2009, s-a predat autorităţilor, care l-au încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova.

Familia îi este alături

De când a ajuns din nou în închisoare, Gheorghe Tudor nu a încetat să trimită memorii şi să încerce să dovedească faptul că ispăşeşte o pedeapsă pentru o faptă pe care nu a comis-o. „Sperăm ca acum să se întâmple ceva. Nimeni până acum nu a ţinut cont de ceea ce solicită acest om. Doar judecătorii Curţii de Apel din Craiova s-au ocupat temeinic de acest caz şi l-au şi achitat. De asemenea, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doi judecători din complet l-au condamnat, iar unul l-a achitat şi a motivat foarte clar decizia sa. Cine a avut dreptate în cazul lui Gheorghe Tudor, judecătorii care l-au achitat sau cei care l-au condamnat? Unde mai este dreptatea? Totul a pornit de la rechizitoriul procurorului de caz, care a trebuit să scoată repede vinovaţii şi s-a mers în permanenţă pe teoria că Gheorghe Tudor a fost complice, iar la început că este chiar făptuitorul. De ce nu învăţăm nimic din exemplul celor care au fost condamnaţi pe nedrept şi li s-a distrus viaţa?“, a declarat fratele lui Gheorghe Tudor, venit ieri la Parchetul Judeţean. 

Diaconescu, pensionar de lux şi avocat

Procurorul care a instrumentat dosarele „Ţundrea“, „Mădălin Tomulescu“ şi  „Gheorghe Tudor“ a ieşit de ceva timp la pensie. Fostul magistrat este unul dintre pensionarii de lux ai judeţului, încasând lunar peste 10.000 de lei. Fostul procuror Diaconescu este în prezent avocat în Baroul Gorj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII