12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNicolescu, repus în funcţie să nu sărăcească

Nicolescu, repus în funcţie să nu sărăcească

Judecătorii Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Craiova au decis să-l repună pe comisarul-şef Constantin Nicolescu în funcţia de şef al Poliţiei doljene, pentru ca acesta să nu sufere financiar şi să nu-i fie afectată imaginea.

Dosarul în care fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, comisarul-şef Constantin Nicolescu, cere Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) să-l repună în funcţie a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă va judeca recursul formulat de MAI împotriva sentinţei nr. 380 din 17 septembrie 2010 a Curţii de Apel Craiova, prin care i se dădea câştig de cauză lui Nicolescu. De fapt, instanţa craioveană a admis cererea lui Nicolescu de suspendare a ordinului MAI nr. II/3610 din 13.08.2010, prin care acestuia i se aplica sancţiunea disciplinară de trecere într-o funcţie inferioară de execuţie, totodată dispunându-se eliberarea sa din funcţia deţinută de şef al IPJ Dolj.

Controlul MAI, criticat de instanţă

Potrivit Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, instanţa poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, la cererea persoanei interesate, dar numai „în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente“. Judecătorul Robert Emanoil Condurat, care compunea completul de judecată, a apreciat că ambele condiţii impuse de lege sunt îndeplinite de cererea fostului şef al IPJ.
În sentinţa pe care a dat-o, magistratul a criticat atât modul de realizare a controlului făcut de MAI la IPJ Dolj, cât şi rezultatul acestui control. Judecătorul nu şi-a detaliat însă aceste critici, ci şi-a asumat efectiv susţinerile reclamantului.
„În ceea ce priveşte cazul bine justificat, instanţa consideră că acesta există în cauză şi rezultă din împrejurări legate atât de legalitatea actului contestat – sub aspectul modului de realizare a verificării şi a stabilirii gravităţii sancţiunii aplicate – cât şi din împrejurări legate de constatările efective ale comisiei care a efectuat verificările şi corespondenţa acestor verificări cu situaţia reală din cadrul instituţiei controlate“, se arată în hotărârea menţionată.

„Pagubă iminentă“ în portofel şi la imagine

Cât priveşte „paguba iminentă“, instanţa a apreciat că aceasta există. Nu este însă vorba de o pagubă pe care ar suporta-o poliţia doljeană, ci de „prejudiciul material efectiv, suportat de către reclamant ca urmare a înlăturării din funcţia deţinută şi concretizat în pierderea unor sume de bani din venitul lunar, precum şi imposibilităţii de a ocupa într-un termen rezonabil o funcţie asemănătoare“.
Chiar dacă n-a ajuns muritor de foame, Constantin Nicolescu a fost „ars“ rău la buzunar în urma sancţionării sale. În luna mai 2010, şeful IPJ Dolj încasa un venit net de 7.152 de lei. Acum, după trecerea pe o funcţie inferioară, salariul încasat lunar este cam la jumătate.
Judecătorul a mai arătat în hotărâre că a luat decizia de a-l repune în funcţie pe comisarul-şef Nicolescu şi pentru ca acesta să nu sufere din pricina „prejudiciului de imagine cauzat prin înlăturarea din această funcţie, atât în relaţia cu colectivul, cât şi în societate“.
Deşi hotărârea dată la Craiova este executorie, comisarul-şef Constantin Nicolescu n-a fost încă repus în funcţie de MAI, el activând în continuare la Compartimentul Prevenire din cadrul Serviciului Cabinet. Decizia finală în acest caz o va lua până la urmă instanţa supremă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII