24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCampanie de donare de sânge compromisă de West Nile

Campanie de donare de sânge compromisă de West Nile

Donatorii s-au lăsat aşteptaţi la centrul mobil de recoltare a sângelui amplasat în curtea Casei „Jianu“ din Craiova. Motivul: lipsa de informare şi modificarea în ultima clipă a locaţiei.

Prima campanie de donare voluntară şi neremunerată de sânge a început ieri cu stângul la Craiova. Donatorii nu s-au îngrămădit la centrul mobil de donare amplasat în curtea Casei „Jianu“ de la Hotel Parc, astfel încât organizatorii a trebuit să se mulţumească doar cu cei 50 de angajaţi aduşi de PETROM, organizator al campaniei alături de Institutul Naţional de Hematologie prin centrele de transfuzie şi Asociaţia React.
Însă nu lipsa stimulentelor materiale i-a ţinut pe craioveni departe de această campanie, care se doreşte una de fidelizare a donatorilor, ci lipsa de informare. Acţiunea nu a fost mediatizată din timp, aşa cum ar fi fost normal, iar locaţia de desfăşurare a fost schimbată ieri-dimineaţă, când autocarul de recoltare nu a fost lăsat să parcheze în parcarea Hotelului Parc, cum se stabilise iniţial, ci în curtea Casei „Jianu“. Aşa se face că puţinii oameni interesaţi să-şi ofere sângele pentru salvarea unei vieţi au mers la Hotel Parc şi au văzut că acolo nu se întâmplă nimic aşa că au plecat acasă.
Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova susţine că, de fapt, planurile organizatorilor au fost date peste cap cu mult timp înainte de începerea campaniei. „Este o acţiune la nivel naţional, care ar fi trebuit să înceapă pe 18 octombrie, dar pentru că toată Craiova era în carantină din cauza cazurilor de meningită West Nile, a fost amânată pentru 2 noiembrie“, a declarat dr. Sevastiana Bran, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Craiova.

Sunt preferaţi donatorii bine hrăniţi
 
Nu este însă totul pierdut. Craiovenii care vor să doneze sânge o pot face şi în zilele următoare, până pe 5 noiembrie, în autocarul de recoltare care va fi deschis între orele 8.00 – 14.00.
Potrivit unui comunicat al Petrom, numai 2% dintre români donează sânge, o medie extrem de mică în comparaţie cu media europeană de 6,9%. România se afla pe penultimul loc în Europa la donarea de sânge voluntară şi neremunerată. „Din această cauză, multe din cererile de sânge rămân nerezolvate, ceea ce înseamnă operaţii amânate, bolnavi de cancer netrataţi şi vieţi pierdute. Cu toate că există oameni care donează sânge în mod constant, mulţi dintre aceştia o fac pentru beneficiile materiale primite postdonare“, se arată în comunicat.
Prin urmare, donatorii nu vor primi bonuri de masă, o reducere de 50% la transportul în comun şi o zi liberă la serviciu, dar vor fi cu adevărat donatori onorifici. În semn de apreciere pentru gestul lor, vor primi după donare un pahar de cola.
Cei interesaţi să doneze sânge mai trebuie să ştie că regula potrivit căreia nu trebuie să mănânce sau să bea înainte de recoltare nu mai este valabilă în acest caz. O spun specialiştii CRTS Craiova, care recomandă chiar o masă copioasă. „Se poate consuma cafea, ceai, o felie de pâine prăjită cu dulceaţă sau gem, fructe şi legume. O masă consistentă include astfel de alimente, însă în nici un caz nu sunt permise mezelurile, carnea sau grăsimile animale“, a precizat dr. Sevastiana Bran.

Portretul donatorului: sănătos şi fără vicii cu cel puţin o oră înainte de donare

Pentru donare sunt acceptate persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, cu greutatea de 50 – 100 kg femeile şi 60 – 110 kg bărbaţii, cu tensiunea arterială sistolică între 110 şi 180 mmHg, care să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele şase luni. De asemenea, să nu fie în perioada de lăuzie sau în cea menstruală, să nu fi consumat băuturi alcoolice sau medicamente în ultimele 48 de ore, să nu aibă sau să nu fi avut vreodată hepatită (de orice tip), TBC, HIV, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie mai mare de (-) 6 dioptrii şi să nu fi donat sânge cu mai puţin de 72 de zile în urmă sau de mai mult de trei ori în ultimul an în cazul femeilor sau de cinci ori în cazul bărbaţilor.
Nu este indicat fumatul cu o oră înainte şi după donare. Donatorii trebuie să se prezinte la recoltare cu buletinul.
După 5 noiembrie, autocarul va mai fi folosit o perioadă pentru a deservi activitatea de recoltare de sânge în judeţul Dolj şi judeţele limitrofe.

Centru mobil

Centrul mobil de donare este un autocar special cu sală de aşteptare, unde sunt completate formularele înaintea recoltării, o sală de consultaţii dotată cu un minilaborator, unde se testează hemoglobina şi glicemia, o sală cu două posturi pentru donare şi o sală unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc înaintea părăsirii autocarului. Ministerul Sănătăţii a cumpărat cinci astfel de autocare care au costat fiecare 900.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII