5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliţia doljeană, fabrică de giranţi

Poliţia doljeană, fabrică de giranţi

O poliţistă de la Serviciul Financiar al IPJ Dolj este cercetată pentru că ar fi luat împrumuturi fabuloase cu ajutorul unor adeverinţe de girant întocmite pe numele unor colegi. Iar respectivii colegi poliţişti habar n-aveau că sunt giranţi…

De câteva săptămâni încoace, mai mulţi agenţi şi ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au început să primească de la diferite bănci sau CAR-uri înştiinţări de plată. Mai precis, li se aducea la cunoştinţă că au girat împrumutul luat de o anumită persoană, iar cum aceasta a înregistrat restanţe la achitarea ratelor, vor fi ei cei executaţi, în calitate de giranţi. Poliţiştii care au primit astfel de hârtiuţe au intrat în panică, mai ales că împrumuturile era toate pe numele unei colege, agenta Gabriela Racea, de la Serviciul Financiar-Contabilitate. Şi poate că problemele n-ar fi fost atât de mari, dar cei mai mulţi dintre ei habar n-aveau că o giraseră pe poliţista Racea!

Verificări pentru fals şi înşelăciune

Gabriela Racea face parte dintr-o familie de poliţişti. Fratele ei îi este coleg la Serviciul Financiar-Contabilitate de la IPJ Dolj, iar soţul ei, agentul-şef adjunct Adrian Racea, lucrează în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al poliţiei doljene. Femeia putea fi considerată, deci, o persoană în care poţi să ai suficientă încredere pentru a o gira în cazul unui împrumut.
„Poliţista a luat mai multe împrumuturi de la bănci, de la CAR-uri, dar şi de la colegi, ori de la alte persoane. Sunt multe cazuri în care oamenii au girat-o cu bună ştiinţă, iar ea nu a plătit ratele şi le-a venit giranţilor adresă că trebuie să plătească ei. Dar se pare că sunt şi cazuri în care colegi de-ai ei nici măcar nu ştiau că au calitatea de giranţi“, a explicat comisarul-şef Nicuşor Badea, desemnat la comanda IPJ Dolj.
Când colegii nu au mai vrut să o gireze, poliţista şi-a „fabricat“ singură giranţii. A început prin a le obţine adeverinţe de salariu, chiar de la serviciul unde ea lucra. Adeverinţele erau semnate de şeful ei – comisarul-şef Leontin Peca, şi de comandantul poliţiei doljene sau de unul dintre adjuncţii acestuia. Cu aceste adeverinţe s-ar fi dus apoi pe la diferite instituţii de credit (în special CAR-uri, unde stricteţea nu e atât de mare) şi ar fi luat împrumuturi consistente. Apoi n-a mai achitat ratele, iar băncile caută giranţii. În această situaţie ar fi câteva poliţiste de la popotă, unele colege de birou, dar şi colegi de la Judiciar ai soţului ei. Deocamdată, nici unul dintre ei nu a depus oficial plângere împotriva Gabrielei Racea.
„Ofiţerii de la Inspecţia Internă verifică aceste aspecte, pentru a clarifica situaţia privind obţinerea respectivelor adeverinţe. Dacă ne rezultă astfel de situaţii, în care a solicitat şi obţinut adeverinţe de salariu pe numele unor colegi, fără ca aceştia să le solicite, vom demara cercetările faţă de poliţistă pentru săvârşirea infracţiunilor de fals şi înşelăciune“, a menţionat şeful poliţiei doljene.

Unde sunt miliardele?

Cazul este însă mult mai complex, pentru că vizează şi modalitatea în care femeia a primit împrumuturile din partea instituţiilor de credit, fără ca vreun picior de girant să le fi trecut pragul. „Într-o asemenea situaţie, problema principală ar fi a răspunderii femeii, pentru că ea ar fi luat împrumuturile. Cercetările ar trebui să lămurească însă şi alt aspect, anume cum de băncile sau CAR-urile i-au dat împrumuturile fără să-i vadă pe giranţi“, susţine comisarul-şef Badea.
Cât despre bani, nimeni nu ştie la ce valoare totală ajung sumele împrumutate. Unii poliţişti vorbesc de vreo 1.500.000 de lei (adică 15 miliarde de lei vechi), alţii de „numai“ 700.000 – 800.000 de lei (7-8 miliarde de lei vechi). Alt mister este ce s-a întâmplat cu banii. Chiar şi soţul ei a susţinut în faţa colegilor poliţişti că nu are habar de aceste împrumuturi, însă colegilor săi le e greu să-l creadă.
„Am discutat şi eu cu ea acum câteva zile. Am întrebat-o ce a făcut cu atâţia bani pe care i-a luat împrumut. Nu mi-a răspuns nimic. A ridicat din umeri şi atât“, a spus şeful poliţiei doljene.
Am fi dorit să aflăm şi opinia Gabrielei Racea despre tot acest scandal, însă femeia nu a mai venit la serviciu de câteva zile, intrând în concediu medical. Tot în concediu medical este, de la începutul săptămânii, şi soţul ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII