21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădiniţele, luate la puricat de inspectorii CJPC Dolj

Grădiniţele, luate la puricat de inspectorii CJPC Dolj

Grădiniţele cu program prelungit care au înscrişi mai mulţi copii decât număr de paturi riscă sancţiuni semnificative. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Dolj a dat deja avertismente la patru dintre grădiniţele doljene.

Practica grădiniţelor cu program prelungit de a culca câte doi copii într-un pat îi nemulţumeşte pe părinţii doljeni. „Anul acesta, la grădiniţa unde merge copilul meu au fost acceptaţi mult mai mulţi copii decât numărul de paturi, astfel că educatorii au propus să culce câte doi copii în pat. Eu le-am interzis cadrelor didactice să-mi culce copilul cu un altul în pat din motive de igienă. De altfel, igiena şi siguranţa sunt elementele la care ţin cel mai mult“, a declarat Adina D., mama unui copil de cinci ani. Aceasta a explicat că, pentru că nu a fost de acord, copilul său doarme singur. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă în cazul părinţilor care nu au ripostat. „Cred că nu se investeşte suficient în grădiniţe pentru a oferi condiţii adecvate celor mici. Chiar dacă nu sunt încântaţi de faptul că micuţii lor dorm câte doi în acelaşi pat, unii dintre părinţi nu şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de această practică“, a mai spus Adina D.


„Decât să stea singur acasă, mai bine merge la grădiniţă, chiar dacă dorm mai mulţi în pat“

Reacţia acestor părinţi pare să fie motivată de veniturile diminuate. „În grădiniţa la care este înscrisă fiica mea nu s-a întâmplat niciodată să-i culce câte doi în pat. De altfel, această practică nu mi se pare nici normală şi nici igienică pentru copii. Chiar dacă sunt într-o colectivitate, nu este sănătos să respire faţă în faţă. Totuşi, pot să înţeleg punctul de vedere al grădiniţelor. Nici mie nu mi-ar plăcea să-mi fie respinsă cererea de înscriere pentru copilul meu şi să-l ţin apoi acasă. Nu am bani suficienţi să angajez o bonă şi, decât să stea singur acasă, mai bine merge la grădiniţă, chiar dacă dorm mai mulţi în pat“, a spus Natalia T., mama unei fetiţe de cinci ani din Craiova.

Au fost aplicate patru avertismente

În a doua parte a lunii trecute, în urma unor controale efectuate de comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Dolj cu privire la respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorului în grădiniţele cu program prelungit, particulare şi de stat, s-au constatat nereguli la jumătate dintre grădiniţele verificate. „Au fost controlate şase grădiniţe cu program prelungit din Craiova şi judeţul Dolj. În urma acţiunilor de control, au fost observate deficienţe privind existenţa contractului de prestări servicii la trei dintre ele. În plus, la una dintre cele trei s-a depistat şi că numărul copiilor este mai mare decât numărul de paturi. Motivaţia conducerii a fost aceea că mai mulţi copii nu rămân la grădiniţă după masa de prânz“, a declarat Dan Vasile, comisar superior în cadrul CJPC Dolj. Ca urmare a deficienţelor constatate au fost aplicate patru avertismente.


„Unele grădiniţe sunt mai solicitate decât altele“

Reprezentanţii Inspecto-ratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj au explicat că motivele care duc la supraaglomerarea grădiniţelor sunt variate. „Există grădiniţe care sunt mai solicitate decât altele, în special cele din centru (Grădiniţa «Dumbrava Minunată», Grădiniţa nr. 21, Grădiniţa «Pinocchio»), dar şi cele ale căror educatoare şi-au făcut un renume. Mai sunt şi cartiere mari unde există o singură grădiniţă – cartierul 1 Mai, de exemplu, cu Grădiniţa «Nicolae Romanescu», unde este o problemă pentru că există un corp de clădire aflat în construcţie care nu a fost finalizat“, a declarat Alexandru Gâdăr, inspectorul general adjunct al ISJ Dolj. În plus, conducătorii grădiniţelor acceptă, de obicei, la început de an, copii peste numărul de locuri pentru că se întâmplă ca din luna noiembrie numărul celor care frecventează orele să scadă semnificativ, pentru că răcesc sau pentru că nu se adaptează. „Până acum nu am fost încă înştiinţaţi de avertismentele date de comisarii CJPC“, a adăugat Alexandru Gâdăr, care a explicat că, în prezent, numărul de copii admişi în grădiniţe nu-l depăşeşte cu mult pe cel al locurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII