22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalIonuţ Dinu, condamnat cu executare

Ionuţ Dinu, condamnat cu executare

Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte apelul procuro-rilor doljeni, condamnându-l la trei ani de închisoare cu executare pe tânărul care a împuşcat-o în cap pe Alexandra Iancu.

Strămutarea dosarului penal al lui Ionuţ Dinu la Curtea de Apel Bucureşti nu a fost de bun augur pentru fiul de poliţist acuzat de omor. Judecătorii din Capitală i-au reţinut, ce-i drept, săvârşirea unei infracţiuni din culpă, dar au pronunţat o condamnare cu executare efectivă în spatele gratiilor.

Condamnare cu sus-pendare de la Laurenţiu Anghel

În dimineaţa zilei de 25 iunie 2009, Ionuţ Dinu a împuşcat-o în cap cu o armă de tir a tatălui său (poliţistul Nelu Dinu) pe Alexandra Iancu, de 19 ani, din Celaru, o colegă a surorii sale, care locuia la familia Dinu. Tânăra a decedat o zi mai târziu, pe patul Spitalului de Urgenţă Craiova.
În baza probelor strânse, anchetatorii au dispus, pe 19 octombrie 2009, trimiterea în judecată a lui Ionuţ Dinu pentru comiterea infracţiunilor de omor – faptă săvârşită cu intenţie indirectă – şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Prin sentinţa pronunţată pe 1 februarie 2010, judecătorul Laurenţiu Anghel de la Tribunalul Dolj (în prezent arestat pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă – n.r.) a schimbat încadrarea juridică a faptei săvârşite de inculpat din infracţiunea de omor (pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani) în cea de ucidere din culpă (sancţionată doar cu închisoare de la doi la şapte ani). În baza noii încadrări a faptei, Ionuţ Dinu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
Împotriva sentinţei date de Tribunalul Dolj, Parchetul, dar şi Mihai Iancu, tatăl victimei, au făcut apel, care urma să se judece la Curtea de Apel Craiova. La solicitarea inculpatului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis strămutarea dosarului, însă cu trimiterea cauzei spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

7.000 de euro pentru o viaţă

După doar trei termene de judecată, instanţa a luat dosarul în pronunţare, iar pe 12 octombrie 2010 a fost pronunţată hotărârea de condamnare. Judecătorii bucureşteni au menţinut încadrarea juridică a faptei în ucidere din culpă. Instanţa a menţinut şi cuantumul pedepsei – trei ani de închisoare – însă, pe de altă parte, a decis ca pedeapsa să nu mai fie suspendată, ci să fie executată în penitenciar. Judecătorii bucureşteni au respins însă apelul lui Mihai Iancu, tatăl victimei, menţinând prevederile privind daunele morale şi materiale din sentinţa Tribunalului Dolj. Ionuţ Dinu a fost obligat la 15.000 de lei daune materiale, reprezentând contravaloarea cheltuielilor ocazionate de înmormântare, şi la 30.000 de lei (echivalentul a circa… 7.000 de euro) cu titlu de daune morale acordate familiei fetei decedatei, pentru suferinţa pricinuită de moartea unicei lor fiice.
Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

54 COMENTARII