10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFără intermediari în sistemul Asigurărilor de Sănătate

Fără intermediari în sistemul Asigurărilor de Sănătate

Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în subordine şi trecerea Fondului Unic de Asigurări de Sănătate din administrarea Ministerului de Finanţe Publice în cea a CNAS, au anunţat, ieri, reprezentanţii ministerului.
În opinia ministrului Cseke Attila, cele două măsuri au ca scop eficientizarea instituţiilor care coordonează sistemul de sănătate, atât financiar, cât şi în domeniul resurselor umane. Măsurile ar urma să fie incluse într-un pachet legislativ ce va fi promovat de minister în perioada următoare.
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate va fi administrat, separat, de o instituţie din domeniul sanitar. Măsura va duce la o transparenţă totală a cifrelor care vor arăta exact sumele cu care asiguraţii contribuie la Fondul de Sănătate şi sumele care reprezintă cheltuielile din acest fond. Alt avantaj îl reprezintă acela că banii plătiţi la Sănătate vor fi cheltuiţi tot în Sănătate, fără intermediar, spun reprezentanţii ministerului.
De asemenea, CNAS va fi o instituţie publică, de interes naţional, în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu personalitate juridică, şi care va administra şi gestiona sistemul de asigurări sociale de sănătate în vederea aplicării politicilor şi programelor guvernului în domeniul sanitar.
Ministrul sănătăţii va fi ordonator principal de credite pentru administrarea şi gestionarea fondului şi va reprezenta CNAS în relaţiile cu terţii şi pe asiguraţi în raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, componente ale sistemului asigurărilor sociale de sănătate, potrivit măsurilor intenţionate de minister.

„Se vor evita discuţiile privind destinaţia banilor pentru sănătate prin intermediari“

Conform noului pachet legislativ, colectarea contribuţiilor se va face de către CNAS într-un cont deschis în condiţiile legii. Se va renunţa astfel la sistemul de colectare prin ANAF, de către Ministerul Finanţelor Publice. Executarea în cazul neplăţii contribuţiilor va rămâne tot o atribuţie a ANAF.
„În acest fel vom avea o colectare total transparentă. Se vor evita discuţiile privind destinaţia banilor pentru sănătate prin intermediari. Va avea un impact pozitiv pentru societate şi va putea fi vizibil şi efortul bugetar“, a declarat ministrul Cseke.
Preşedintele CNAS va fi secretar de stat în minister, iar indemnizaţiile Comisiilor de experţi vor fi reduse de la 10% la 1% din indemnizaţia lunară a preşedintelui CNAS.
Va fi redus şi Consiliul de Administraţie al CNAS, de la 17 membri la 13. Aceştia vor avea şi ei, la fel ca membrii comisiilor, o indemnizaţie lunară redusă de la 20% la 1% din indemnizaţia preşedintelui CNAS, precizează reprezentanţii ministerului.
În cazul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, Consiliile de Administraţie vor avea şapte membri în loc de 11 şi cu o indemnizaţie care scade de la 20% la 1 % din indemnizaţia directorului general al CAS Judeţene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII