11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDistincţii acordate de Zilele Craiovei

Distincţii acordate de Zilele Craiovei

Sala mare a Primăriei Craiova a găzduit ieri şedinţa solemnă a Consiliului Local Municipal, în cadrul căreia au fost răsplătite cu distincţii personalităţi de seamă ale urbei, la ceas aniversar.

Personalităţi de ieri şi azi, oameni de cultură, profesori universitari au fost răsplătiţi pentru meritele deosebite, în şedinţa solemnă a Consiliului Local, o manifestare tradiţională din cadrul Zilelor Craiovei.
Prezidat de profesorul Nicolae Marinescu, evenimentul s-a bucurat de prezenţa prefectului judeţului, Eugen Georgescu, a preşedintelui consiliului judeţean, Ion Prioteasa, viceprimarilor Mărinică Dincă şi Teodor Sas.
Nu au lipsit de la acest eveniment festiv, în ziua de Sfântul Dumitru, patronul spiritual al oraşului, personalităţi marcante din toate domeniile, directori de instituţii.
După intonarea Imnului Naţional al României şi cel al Craiovei, de către Corul Filarmonicii „Oltenia“, şi luările de cuvânt, a fost înmânat Titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Craiova, post-mortem, profesorului doctor Diana Maria Buşoi, pentru dăruirea de care a dat dovadă în întreaga sa activitate profesională, pentru inegalabilul său caracter, care va rămâne întotdeauna un reper al înaltelor valori ale tinerei generaţii. Distincţia a fost ridicată de mama defunctei, care a ţinut să mulţumească municipalităţii pentru titlul acordat celei care „a încercat şi cred că a reuşit să se dedice cu tot sufletul ei întregii activităţi pe care a desfăşurat-o“. Cel de-a doilea Titlu de Cetăţean de Onoare a fost acordat, tot post-mortem, lui Petrache Mircea Trişcu, pentru întreaga sa activitate filantropică prin care a pus bazele şi a dezvoltat învăţământul craiovean şi pentru întreaga sa carieră prin intermediul căreia a reuşit să ducă mai departe faima şi renumele Cetăţii Banilor.

Profesorii şi oamenii de cultură, premiaţi la zi de sărbătoare

Craiova, vechiul scaun al Olteniei, s-a distins întotdeauna ca un centru cultural, spiritual, economic, astfel că şi astăzi numele său este rostit cu drag de cei care prin munca lor au reuşit să-l ducă mai departe pe plan naţional şi internaţional şi care sunt răsplătiţi cu diplome de excelenţă şi onoare. Este cazul profesorului universitar doctor Ioan Georgescu, care a primit diploma de excelenţă, pentru întreaga carieră medicală. Tot astfel, pentru merite deosebite în domeniul medicinei, dar şi pentru activitatea de cercetare în domeniul ştiinţific şi în practica medicală universitară, o astfel de distincţie i-a fost acordată şi profesorului universitar doctor Maria Moţa.
Diplome de excelenţă au primit şi Colegiul „Ştefan Velovan“ la împlinirea a 140 de ani de la înfiinţare, dar şi Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, la împlinirea a 120 de ani de existenţă.
Pentru întreaga sa activitate în slujba sportului craiovean şi doljean, în calitate de statistician, scriitor şi excelent organizator şi pentru promovarea principiilor olimpismului în municipiul Craiova, o diplomă de excelenţă i-a fost înmânată şi profesorului Aurel Daneş.
Cu diplome de onoare au fost răsplătiţi pentru ultimul lor succes de la Shanghai, unde au reuşit să smulgă din partea juriului trei premii în cadrul Festivalului Internaţional al Teatrelor pentru Păpuşi, cu spectacolul „Pinocchio“, Teatrul „Colibri“ Craiova, regizorul piesei Cristian Pepino şi actriţa Rodica Prisăcaru pentru cea mai bună interpretare, pentru rolul Pinocchio.
Au fost, de asemenea, răsplătiţi cu diplome şi cel mai tânăr cetăţean al Craiovei, Toma David Ştefan, născut în dimineaţa zilei de 26 octombrie, şi cel mai vârstnic cetăţean al oraşului, Maria Gheorghiu, la 101 ani.

Corala Academică a încheiat Zilele Craiovei

Ultimul concert dedicat Zilelor Municipiului Craiova din acest an a fost un concert de gală susţinut de Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia“. Melomanii au putut asculta C. ORFF: „O Fortuna“ din cantata profană „Carmina Burana“ de C. Orff, „Yver, vous n’estes qu’un villain“ de CL. Debussy, „Christus factus est“ de A. Bruckner, „Lacrimosa“ din Requiem în Re minor, K. 626 de W.A. Mozart, „Plenty good Room“ de H. Nelson, „My blue Heaven“ de W. Donaldson, „Summertime“ din opera „Porgy and Bess“ de G. Gershwin şi alte piese.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII