11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnat în Craiova, patron în Germania

Condamnat în Craiova, patron în Germania

Un craiovean care are de executat doi ani de închisoare pentru rambursări ilegale de TVA, uz de fals şi fals în declaraţii, dat în urmărire internaţională de poliţiştii doljeni, trăieşte în Germania, unde şi-a cumpărat o casă şi patronează o firmă de transport.

Ionel Călinescu şi Dragoş Pletea au fost trimişi în judecată la sfârşitul anului 2007 pentru comiterea de infracţiuni economice, printre care rambursări ilegale de TVA de peste două milioane de lei.
Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor anunţau în martie 2006 că au încheiat cercetările într-un dosar penal deschis pe numele lui Dragoş Pletea, din localitatea Optaşi – Olt, şi Ionel Călinescu, din Craiova. Cei doi bărbaţi au fost cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, uz de fals şi fals în declaraţii. În urma anchetei s-a stabilit că Ionel Călinescu, în calitate de administrator al SC AMIENSW SRL din Craiova, pe 13 martie 2003 s-a prezentat la bancă pentru a deconta o filă cec în valoare de… 247.167 de euro. Banca a efectuat decontarea pe 28 martie, în acelaşi an, neştiind provenienţa cecului. Ulterior, după ce banca a anunţat poliţia, în urma cercetărilor s-a constatat că, la începutul lunii octombrie 2002, 36 de file cec au dispărut dintr-un colet poştal din Germania. Unul dintre cecurile dispărute a ajuns în mâna lui Ionel Călinescu, care a reuşit să încaseze contravaloarea acestuia. Pentru a putea să pună mâna pe bani, craioveanul a „fabricat“ un contract de vânzare-cumpărare între firma sa şi ANTE HOLZ GMBH din Germania, reprezentată de Hans Werner, o persoană inexistentă. Contractul a fost tradus în germană, semnat în fals şi ştampilat cu o ştampilă contrafăcută. Din cercetări s-a mai descoperit că firma condusă de Călinescu a beneficiat şi de o rambursare ilegală de TVA în valoare de aproape 150.000 de lei, după ce a prezentat fiscului facturi fictive emise de Dragoş Pletea, patronul unei firme din Olt.

Judecata şi… răsplata

Cei doi bărbaţi au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi de Judecătoria Craiova pe 24 februarie 2009. Călinescu a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru rambursările ilegale de TVA. Pentru uz de fals a mai primit un an, iar pentru fals în declaraţii, încă un an de închisoare. Judecătorii au contopit pedepsele, urmând ca inculpatul să execute doi ani de închisoare.  Pletea a primit aceeaşi pedeapsă pentru comiterea aceloraşi infracţiuni. În plus, instanţa i-a obligat să plătească 141.189 de lei despăgubiri civile, dispunând instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor şi firmelor pe care le administrau.
Avocaţii celor doi au făcut apel, iar la Tribunalul Dolj pedeapsa primită de Pletea a fost suspendată. Sentinţa în acest caz a rămas definitivă în aprilie 2010, când Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat în cazul recursului declarat de părţi.
Între timp, în primăvara acestui an, Călinescu a plecat din ţară, în prezent fiind căutat de poliţiştii doljeni. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, Călinescu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
Un cititor GdS a oferit amănunte despre locul unde se află craioveanul. Se pare că acesta şi-a cumpărat o vilă în Germania şi este patronul unei firme specializate în transport şi relocări. Poliţiştii doljeni au explicat că este cunoscută adresa craioveanului urmărit, în prezent fiind făcute demersuri pentru prinderea şi aducerea sa în ţară.

Legea TVA

Potrivit legii privind TVA nr. 345/2002, determinarea cu rea-credinţă de către persoane impozabile a sumei taxei pe valoarea adăugată de rambursat şi obţinerea nelegală, în acest fel, a unor sume de bani de la organele fiscale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la un an la şapte ani.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII