21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNu scad salariile în companiile de stat

Nu scad salariile în companiile de stat

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu (foto), a declarat ieri, după întâlnirea delegaţiei Fondului cu condu-cerea Ministerului Economiei, că discuţiile au vizat restructurarea companiilor de stat, fără a fi luată în calcul o reducere de salarii în aceste societăţi.

„Reducerea salariilor în companiile de stat nu am discutat-o. Am vorbit într-un proces mai larg de restructurarea companiilor publice care aparţin Ministerului Economiei şi cred că această problemă a diminuării salariilor trebuie făcută într-un context mai larg de restructurare“, a declarat Mihai Tănăsescu.
Potrivit acestuia, pe agenda discuţiilor s-au aflat şi problemele cu care se confruntă companiile monitorizate de FMI.
„Am discutat problemele cu care se confruntă companiile care sunt în monitorizarea FMI, Compania Naţională a Huilei, Transelectrica, şi mai mult de planurile de viitor, în special pe probleme legate de privatizări, vânzări de pachete majoritate sau minoritare. A fost o discuţie legată de viitorul acestor companii. Nu am discutat în amănunt restructurările şi nici problema salarizării“, a spus Tănăsescu.
Pe de altă parte, reprezentantul României la FMI a mai precizat, în legătură cu adoptarea proiectului de lege care stabileşte reducerea TVA la alimentele de bază la 5%, că vor fi discutate posibilele efecte doar dacă legea va intra în vigoare. „Când legea va intra în vigoare, vom avea o discuţie faţă de măsurile ce trebuie luate pentru încadrarea în ţinta de deficit în 2011, de 4,4%“, a spus Tănăsescu.

România şi-a îndeplinit majoritatea criteriilor
de performanţă

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va fi prezentă în România până pe 1 noiembrie, pentru evaluarea acordului în derulare şi demararea discuţiilor pentru încheierea unei noi înţelegeri.
Programul FMI pentru România a fost aprobat pe 4 mai 2009, împrumutul total ridicându-se la 13,15 miliarde de euro (11,443 miliarde DST). Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI în echivalentul a 1,111% din cota României în cadrul Fondului.
Ultima misiune de evaluare a FMI s-a încheiat la începutul lunii august, concluzia fiind că România şi-a îndeplinit majoritatea criteriilor de performanţă, cu excepţia plafonului pentru arierate şi a ţintei indicative pentru cheltuielile curente.
Boardul executiv al FMI a finalizat, la sfârşitul lunii septembrie, cea de-a cincea evaluare a României în cadrul acordului de finanţare externă, în urma căreia instituţia a pus la dispoziţie a şasea tranşă din împrumut, în valoare de aproximativ 884 de milioane de euro (769 de milioane DST). Suma livrată României de către Fondul Monetar Internaţional, în cadrul acordului de tip stand-by încheiat pe doi ani, se ridică la 11,27 miliarde de euro (9,8 miliarde DST).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII