21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCalafetenii nu primesc căldură

Calafetenii nu primesc căldură

Mai puţin de 5% dintre locuitorii municipiului Calafat conectaţi la reţeaua centralizată de încălzire au fost de acord să primească agent termic cu plata în avans.

Caloriferele locuitorilor municipiului Calafat vor rămâne reci în această iarnă. Aceasta este decizia municipalităţii, după ce s-a stabilit, în urma unui sondaj, că doar locatarii a 140 dintre cele peste 3.200 de apartamente ale oraşului vor căldură cu plata în avans.

O problemă veche

Problema încălzirii pentru apartamentele şi instituţiile din Calafat nu e nouă. Anul trecut, locuitorii acestui municipiu dunărean au rămas în frig la începutul lunii martie, pentru că Uzina Termică nu mai avea combustibil şi nici bani să cumpere altul. Aceeaşi problemă a fost şi în iarna lui 2009, când calafetenii au tremurat până aproape de Revelion, tot din cauza lipsei banilor pentru combustibil.
În acest an, însă, n-a mai fost posibilă repornirea uzinei termice, înglodată în datorii din cauza faptului că localnicii nu şi-au prea plătit facturile. Municipalitatea găsise altă soluţie pentru obţinerea agentului termic în calorifere: aburul provenit de la Roquette România SA – societate patronată de francezi, care a preluat fosta Fabrică de amidon şi glucoză a oraşului. Totuşi, pentru a primi căldură trebuia să fie îndeplinite mai multe condiţii: plata căldurii să se facă în avans, la începutul fiecărei luni, iar pe fiecare scară de bloc să fie abonaţi cel puţin jumătate din locatari. Primăriei Calafat îi mai rămânea doar să construiască un punct termic care să preia aburul de la noul furnizor de căldură şi să-l transforme în agent termic – adică apă caldă – gata de a fi preluat şi distribuit prin punctele termice deja existente în reţeaua de încălzire a oraşului.

Doar 140 din 3.200

Plata în avans a căldurii nu le-a prea convenit însă calafetenilor.
„S-au făcut două adunări generale cu locuitorii Calafatului, în cele două cartiere de blocuri – Traian şi Cobuz (Mogador), li s-a lăsat un termen mai mare pentru a se hotărî, în sensul că oamenii trebuia să aibă la 1 noiembrie suma de 500 de lei de apartament, depusă în cont. În momentul în care urma să luăm o decizie în acest sens, se înscriseseră circa 20% dintre locuitori. Când am încheiat însă înscrierile, la începutul lunii octombrie, reprezentanţii Termoficării mi-au spus că mulţi s-au retras şi nu au mai rămas decât aproximativ 5%. Din cele aproximativ 3.200 de apartamente, la ultima strigare mai rămăseseră doar în jur de 140 care doreau căldură în varianta pe care o găsisem, ori doar pentru atâţia nu puteam face nimic. Nu puteam să facem o investiţie atât de mare – de circa un milion de lei – în construirea unui punct termic doar pentru 140 de apartamente, în condiţiile în care, dacă noi găseam altă variantă, punctul termic rămânea fără utilitate“, a declarat primarul Calafatului, Mircea Guţă.
Drept urmare, calafetenii îşi vor încălzi apartamentele cum vor putea.
„Noi i-am anunţat pe oameni, care erau deja consolaţi în cele două cartiere. Mulţi dintre ei şi-au montat deja centrale electrice. Reţelele electrice s-au modernizat, s-au investit în ele circa zece milioane de lei numai în Calafat, şi se pare că vor rezista fără probleme la sistemele electrice de încălzire“, a spus edilul-şef Guţă.

Primarul este optimist

Rămâne însă problema asigurării încălzirii în instituţiile publice din Calafat, mai ales în şcoli şi în spitalul din localitate.
„Am găsit varianta să le facem centrale proprii, pe lemne, celor două licee – Independenţa şi «Ştefan Milcu» – şi celor două localuri ale Şcolii nr. 2, pentru că Şcoala nr. 1 are o asemenea centrală. Cât despre spital, conducerea acestuia ne-a spus că, dacă le mai dăm aproximativ 50.000 de lei, se descurcă cu căldura pe sistem electric, în condiţiile în care o investiţie într-o centrală pentru spital ne-ar costa prea mult în acest moment“, a menţionat edilul Calafatului.
Primarul rămâne însă optimist şi crede că locuitorii oraşului dunărean care vor rezista peste iarnă ar avea şanse să primească căldură, din toamna viitoare, de la centrale ecologice.
„Pentru viitor, noi avem deja două proiecte. Suntem foarte avansaţi – pentru că am ajuns la faza punerii la dispoziţie a terenurilor – cu o centrală pe biomasă, pe care o face o firmă din Israel. Altă variantă ar fi o centrală cu motoare endotermice, având drept combustibil uleiul vegetal. Ambii investitori urmăresc în principal producerea energiei electrice, agentul termic fiind un reziduu, care nouă ne-ar fi de folos, şi cred că, totuşi, măcar unul dintre ei va porni sută la sută anul viitor“, a precizat Mircea Guţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII