13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Victime pe zebră

Tot mai mulţi oameni sunt loviţi de maşini în timp ce traversează strada pe marcajul pietonal, numai marţi două persoane fiind accidentate în Craiova, chiar pe trecerea de pietoni. În schimb, numărul accidentelor în care sunt implicaţi pietoni care traversează prin locuri nepermise a scăzut faţă de anul trecut.

Două persoane din Craiova au fost lovite de maşini şi accidentate marţi, în timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni.
Conform poliţiştilor din cadrul IPJ Dolj, primul accident a fost înregistrat în jurul orei 7.30, pe bulevardul 1 Mai, la intersecţia cu strada Dr. Victor Papillian. Constantin Cotoi, de 56 de ani, în timp ce conducea o Dacie, la trecerea de pietoni semnalizată nu a acordat prioritate Irinei Firu, de 20 de ani, din aceeaşi localitate. În urma accidentului, tânăra a fost rănită uşor.
Câteva ore mai târziu, în jurul orei 12.00, pe bulevardul Carol 1, la intersecţia cu strada Vasile Conta, alt pieton a fost lovit de un şofer care nu i-a acordat prioritate. Din primele cercetări, poliţiştii au stabilit că Ionuţ Măndoiu, de 20 de ani, din comuna Moţăţei, care se afla la volanul unei Dacii, a lovit-o şi accidentat-o uşor pe Ioana Gheorghe, de 69 de ani, din Craiova, care se angajase în traversarea străzii pe marcajul pietonal. Şoferul nici măcar nu a oprit şi a părăsit locul accidentului. Măndoiu a fost găsit destul de repede, în mai puţin de o oră, de poliţiştii de la Secţia 2. Parcase maşina în incinta Complexului Comercial Bănie, unde a fost găsit şi şoferul.
Poliţiştii au precizat că în ambele cazuri au fost întocmite dosare penale, pentru vătămare corporală din culpă, respectiv vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului.

Rănită grav în timp ce traversa aiurea

Tot marţi dimineaţă, alt pieton a fost accidentat de o maşină, însă în timp ce traversa strada prin loc interzis. Potrivit poliţiştilor de la Rutieră, în jurul orei 7.00, în Craiova, Ştefania Bosnea, de 51 de ani, din localitate, în timp ce conducea un Fiat, a lovit-o şi accidentat-o grav pe Paraschiva Mirea, de 69 de ani, din aceeaşi localitate. În urma primelor cercetări s-a constatat că victima se angajase în traversarea străzii prin loc nemarcat şi fără să se asigure. Femeia a fost transportată la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde i-au fost acordate primele îngrijiri medicale, iar pe numele şoferiţei a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
O statistică întocmită de poliţişti arată că, anul acesta, au fost înregistrate în Dolj 45 de accidente din cauza neacordării de prioritate pietonilor, soldate cu doi morţi, 17 răniţi grav şi 33 de răniţi uşor. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a crescut atât numărul accidentelor în care au căzut victime pietonii care traversau regulamentar, cât şi numărul victimelor. Astfel, în 2009, au fost înregistrate 38 de accidente din cauza neacordării de prioritate pietonilor, soldate cu 15 răniţi grav şi 22 uşor.
De partea cealaltă, în primele nouă luni şi jumătate ale anului 2009 au fost înregistrate 68 de accidente în care au fost omorâte 12 persoane care traversau neregulamentar, rănite grav 24 şi uşor 35. Anul acesta au fost înregistrate 58 de accidente cauzate de pietonii care traversau neregulamentar. Trei au murit, 23 au fost răniţi grav, iar alţi 33 au fost accidentaţi uşor.

Cauzele accidentelor

Potrivit poliţiştilor din cadrul IPJ Dolj, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor sunt a treia, respectiv a patra cauză de producere a accidentelor în judeţ. Pe primele două locuri se află viteza excesivă, respectiv viteza neadaptată la condiţiile de drum.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

59 COMENTARII