22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNico, adolescenta care luptă pentru visele sale

Nico, adolescenta care luptă pentru visele sale

Nicoleta Spiridon are doar 18 ani, dar este o adolescentă care luptă pentru visele sale, care ştie că, dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, acel lucru va deveni realitate. Pasiunea sa este fotografia şi când a descoperit-o a uitat de celelalte lucruri care îi ocupau înainte timpul.

O zi friguroasă de octombrie. Pe străzile din Târgu Jiu, oamenii zgribuliţi se îndreaptă care încotro, grăbiţi sau plictisiţi. Fiecare cu grijile şi visele sale. În faţa Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, o elevă cu un rucsac mare în spate ne aşteaptă. Emoţionată, dar zâmbind, salută. Este Nicoleta Spiridon sau „Niko wild dream“, aşa cum îi spun unii dintre cei care o îndrăgesc. Nico are 18 ani şi este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Târgu Jiu. Născută la Bumbeşti-Jiu, Nico face naveta zilnic pentru a veni la liceu. S-a obişnuit şi nu i se mai pare greu. O adolescentă care a învăţat să lupte pentru visele sale, cam aşa ar suna o descriere a Nicoletei. Fata s-a îndrăgostit de fotografie. Visul ei este să devină „fashion photographer“ – artist care face fotografii fotomodelelor în timpul prezentărilor de modă, şi nu numai. I-ar plăcea să ajungă fotograf în afara graniţelor ţării.

Primul aparat de fotografiat: un telefon

În urmă cu mai bine de patru ani, Nico a primit un cadou ce avea să îi schimbe viaţa: un telefon mobil dotat cu cameră foto. Atunci, fata a descoperit ceea ce avea să devină pasiunea sa: arta fotografiei. „Fotografiam tot ce prindeam“, îşi aminteşte acum adolescenta. „Anii au trecut şi am înţeles că îmi doream ceva mai mult, un aparat foto mai bun, doream să învăţ şi să aprofundez ceea ce atunci era ca un joc pentru mine. Am avut noroc pentru că am alături oameni care mă înţeleg şi care mă susţin mereu: părinţii mei, prietenul meu, Cristi, amicele mele. Am avut un aparat de fotografiat micuţ, din acelea de buzunar. M-am decis să trimit o fotografie la un concurs la Timişoara şi am fost acceptată, am trecut de preselecţie. Am stat o săptămână la Timişoara. Se întâmpla anul trecut. Atunci am învăţat mai multe despre cum funcţionează un aparat de fotografiat, despre cum te poţi folosi de anumite funcţii. A fost o perioadă intensă. După ce am venit acasă am început să mă documentez mai serios. Apoi, vara aceasta, am mers din nou. Alte fotografii. Alte experienţe“, a povestit Nicoleta Spiridon.

„Îmi place să fotografiez oamenii“

În noiembrie 2009, la aniversarea celor 18 ani, Nico a primit în dar un aparat de fotografiat profesionist. Bucuria a fost de nedescris şi de atunci pasiunea pentru fotografie îi ocupă tot timpul. Adoră să imortalizeze  oameni: „Înainte făceam poze la orice. Acum decid dacă un subiect sau un personaj sunt bune de fotografiat. Îmi place foarte mult să pozez oameni, tineri, chipuri care au ceva de spus, atitudini. Am participat la mai multe concursuri. Ultimul a fost LicArt. Este o competiţie care se desfăşoară pe mai multe luni şi în timpul căreia poţi trimite mai multe fotografii. Anul acesta am avut ca temă să realizăm o fotografie după anumite cuvinte-cheie, iar la final, după fotografiile câştigătoare tineri studenţi la teatru au compus o piesă pe care au pus-o în scenă. A fost frumos, o experienţă din care am învăţat multe“, a spus Nico. Prietenii îi mai spun şi „Wild Dream“ sau vis sălbatic. Zâmbeşte şi spune că are o fire mai sălbatică, asta traducându-se printr-o mare dragoste faţă de natură, oameni şi frumos. „Sunt o fire mai sălbatică pentru că nu-mi place să stau locului. Iubesc natura. Plimbările, soarele dimineaţa, lumina. Cred că în fiecare este ceva frumos. Îmi place să mă joc cu lumina naturală, ies altfel pozele. Niciodată nu folosesc blitzul. De obicei îmi aleg personajele, oamenii pe care îi fotografiez, locurile. Când nu iau aparatul după mine, văd vreo imagine pe care mi-ar plăcea să o prind şi regret“, a afirmat Nico.

Dorinţă: să plec în străinătate

Nico este un adolescent care are multe vise, dar pentru unul va lupta cât va putea şi nu va avea linişte până când nu va putea spune că a încercat totul ca el să devină realitate: vrea să fotografieze pe marile scene ale modei. Se visează la Madrid, sau la New York, sau la Paris, sau călătorind peste tot. Fotografiind modele. „Voi încerca să ajung ceea ce îmi doresc: fashion photographer. Mă fascinează. Primul pas l-am făcut. Ştiu să lupt pentru ceea ce îmi doresc. Sper să şi reuşesc. Acum sunt elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional «Spiru Haret» la profilul mate-info engleză intensiv. O să dau la Facultatea de Arte Plastice din Bucureşti. O să studiez, o să muncesc pe brânci. Iubesc fotografia. Mi-ar fi plăcut să mă nasc altundeva, dar este bine că m-am născut în România pentru că o iau de jos şi am putere să lupt pentru ca visele mele să devină realitate. Obiectivul aparatului pe care îl am acum l-am cumpărat anul acesta. Am strâns bani, m-au ajutat şi părinţii, am muncit. Mai merg din când în când pe la nunţi şi fotografiez ce îmi place mie: portrete. Aş vrea să plec în străinătate“, a spus Nicoleta Spiridon. Inspirată de artişti tineri, de oameni care au luat viaţa în piept şi au reuşit, Nico îşi promite că va reuşi. „Critica mă ajută, mai ales când e constructivă. Nu mă demoralizez. La un moment dat, ajungi să-ţi iubeşti fotografiile şi nu e bine. Asta o ştiu de la un fotograf de la Timişoara. Mai am multe de învăţat şi de trăit“, a afirmat adolescenta.

Wild Dream şi viaţa sa

Nicoleta Andreiana Spiridon s-a născut pe 21 noiembrie 1991 la Bumbeşti-Jiu. Este singurul copil al părinţilor săi. Zilnic face naveta peste 40 de kilometri pentru a ajunge la şcoală. Este elevă la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din municipiul Târgu Jiu. Pasiunea sa este fotografia. Ascultă Edith Piaf, Reamonn, Bob Marley, Louis Armstrong, Nirvana şi alţii.
Cartea pe care a citit-o ultima dată este „Tarzan“: „Chiar dacă unii ar spune că este pentru copii, mie mi-a plăcut mult. Cei doi se îndrăgostesc, deşi nu vorbesc aceeaşi limbă. Învaţă unul de la celălalt lucruri pe care nu le ştiau şi împreună preţuiesc natura, viaţa, animalele“. Unul dintre filmele preferate este „Dorian Gray“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII