22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRepartitorul înregistrează şi... la rece

Repartitorul înregistrează şi… la rece

Unii craioveni care nu au mai suportat frigul din apartamente şi au folosit pentru încălzirea locuinţelor radiatoare electrice au avut surpriza neplăcută să vadă că repartitoarele înregistrează până şi căldura venită de la aceste aparate.

Oamenii s-au ales cu câteva unităţi în plus chiar înainte de furnizarea căldurii din sistemul centralizat. „Nu este de mirare. Noi am primit sesizări că, pe timpul verii, unii proprietari s-au trezit cu repartitoarele că înregistrează. Senzorii săi măsoară temperatura de la suprafaţa caloriferului, precum şi temperatura aerului ambiant. Acestea nu sunt supuse nici unei verificări, ele se pot deregla în timp, dar pot fi setate şi prost sau s-a umblat la ele“, este de părere administratorul Marin Sorescu de la Asociaţia Siloz-Înfrăţirii.

Repartitoarele îşi pierd controlul

Nu este o noutate că repartitoarele sunt „sensibile“ la sursele alternative de căldură. În sensul că, deşi proprietarul are caloriferul oprit, dar lângă acesta există o sursă de căldură care bate direct pe el, repartitorul va înregistra ca şi cum prin calorifer trece agent termic. Firmele de repartitoare au obligaţia ca până la 1 octombrie să reseteze automat repartitoarele pentru a regla eventualele înregistrări eronate din anotimpul cald. După resetare, orice încălzire artificială a caloriferului se contorizează.
„Repartitorul este, în fapt, un circuit, care la un moment dat poate înregistra şi aberant în funcţie de curenţii de aer
dintr-o încăpere sau de temperatura ambiantă. În cazul acesta, proprietarii trebuie să se adreseze firmelor de repartitoare, cu care au încheiat contract. Din păcate, repartitoarele nu pot fi supuse altui control“, a spus Dan Remus, preşedintele Asociaţiei 16 Rovine II.
Reprezentanţii firmelor de repartitoare au altă părere.
„Repartitoarele nu pot înregistra, dacă în calorifer nu există o temperatură de cel puţin 35 de grade. Nu cred că altă sursă de căldură degajă atâta energie termică încât să aducă un calorifer la această temperatură şi să declanşeze repartitorul“, a spus Cătălin Popescu, reprezentantul firmei Techem în Craiova.

Căldură în Craiova

Vestea bună este că de miercuri, furnizorul de căldură al oraşului a început distribuirea de căldură către populaţie. În funcţie de temperatura din zilele următoare, Regia Autonomă de Termoficare RATf Craiova va continua să dea căldură din sistemul centralizat al oraşului.
„Azi (13.10.2010), am umplut reţeaua de distribuţie căldură cu apă caldă. Procedeul va continua până mâine, dată de la care în funcţie de temperatura de afară vom continua să furnizăm căldură către populaţie. De acum înainte, abonaţii noştri vor avea căldură în locuinţe. În cazul în care mai sunt blocuri care nu şi-au încheiat lucrările, trebuie să le urgenteze, altfel oamenii nu vor beneficia de căldură“, a declarat Nicolae Degeratu, director tehnic, RATf Craiova.
Pentru această iarnă, preţul gigacaloriei nu va creşte, cel puţin aşa susţin reprezentanţii Termoficării, atâta timp cât Primăria Craiova va subvenţiona preţul energiei termice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII