Acasă Local Numărul cezarienelor s-a dublat în patru ani

Numărul cezarienelor s-a dublat în patru ani

Cezariana a devenit o modă printre femeile care vor să aducă pe lume un copil. Teama de durere le îndeamnă pe viitoarele mămici să apeleze la această tehnică de chirurgie foarte riscantă, în condiţiile în care există şi alte metode de naştere fără durere.

Numărul cezarienelor s-a dublat din 2006 până astăzi în Dolj, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică. Dacă în 2006 s-au înregistrat 1.700 de cezariene, doar în prima jumătate a lui 2010 numărul acestor intervenţii chirurgicale a fost de 1.674.
Medicii cunosc situaţia şi spun că există un adevărat trend în întreaga lume de înlocuire a naşterii normale cu cezariana. Femeile apelează din ce în ce mai des la această variantă de aducere pe lume a unui copil, pentru a scăpa de durerile naşterii. În clinicile private, cezariana la cerere se practică în mod constant, iar în clinicile de stat, în funcţie de medic şi de insistenţele gravidei.

Cezariana, o intervenţie riscantă

Cezariana nu ar trebui făcută la cerere, sunt de părere specialişti renumiţi, printre care şi prof. dr. Mihai Georgescu Brăila, şeful Clinicii de Obstetrică – Ginecologie II de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
„Eu sunt împotriva cezarienei efectuate la cerere pentru că ştiu care sunt riscurile. O naştere normală ridică mult mai puţine probleme decât extragerea prin operaţie cezariană. Cu cât femeia are mai multe cezariene, cu atât următoarea operaţie va fi mai dificilă, din cauza faptului că cicatricile afectează calitatea uterului; există risc de lezare a vezicii urinare, de hemoragii mari, complicaţii infecţioase şi risc tromboembolic“, susţine prof. Brăila.
Cel mai mare număr de operaţii cezariene din Oltenia se întâlneşte la Spitalul de Urgenţă Craiova. Prof. Brăila susţine că numărul mare nu are legătură cu cererea de cezariene, ci cu faptul că, fiind o unitate sanitară universitară cu competenţe pentru a rezolva cazurile complexe, preia toate sarcinile cu probleme din Dolj şi judeţele limitrofe pe care spitalele normale nu le pot rezolva.
„Cezariana se practică şi în cazurile în care fătul are o afecţiune acută, iar naşterea normală (care implică un travaliu de până la 12 ore) i-ar putea periclita supravieţuirea“, a adăugat prof. Brăila.
În concluzie, prof. Brăila consideră cezariana o intervenţie riscantă şi nu o recomandă decât în cazuri medicale deosebite: femei cu bazinul osos de dimensiuni mici sau cu diferite afecţiuni (cum ar fi diskineziile) care fac contraindicată naşterea normală.

Naşterea fără durere

Cezariana are şi dezavantaje materiale. Manopera este scumpă, având în vedere că este efectuată de opt cadre medicale, iar costul materialelor sanitare şi al medicamentelor – anestezice, materiale de sutură, feşe, materiale antiseptice etc. – folosite pentru intervenţie depăşeşte 700 de lei pentru cinci-şapte zile cât durează perioada de spitalizare pentru o lăuză, dacă nu survin complicaţii. Este inutil de spus că toate aceste cheltuieli materiale nu mai sunt asigurate de spitale, aşa cum ar fi normal, şi cad în sarcina viitoarei mămici. Prin comparaţie, o naştere normală este asistată de trei cadre medicale şi necesită doar substanţe oxitocice pentru dirijarea travaliului, antibiotice pentru cazurile în care există risc de infecţii şi anticoagulante, iar perioada de spitalizare este mult mai scurtă.
Cezariana, ca orice modă, are zilele numărate. În prezent, la Craiova şi în întreaga lume a început să se practice din ce în ce mai mult naşterea normală fără durere sau naşterea cu anestezie peridurală. Şi în acest caz, costul trusei (în jur de 100 de lei), al substanţei folosite la anestezie şi medicaţiei este suportat de pacientă. Naşterea cu anestezie peridurală se practică încă destul de rar la Craiova, necesitând o sală de naştere specială, cu o echipă proprie de anestezişti foarte bine pregătiţi şi personal sanitar specializat.

Exit mobile version