7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSindicaliştii preuniversitari protestează în locaţii diferite

Sindicaliştii preuniversitari protestează în locaţii diferite

200 de dascăli doljeni din învăţământul preuniversitar protestează astăzi la Bucureşti, însă în locaţii diferite, în funcţie de sindicatul la care sunt afiliaţi. Membrii Uniunii Sindicatelor Universitare din Universitatea din Craiova nu se alătură acţiunilor preuniversitarilor, pe care îi acuză de „orgolii personale“.

În timp ce în întreaga lume, pe 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educaţiei, dascălii sunt premiaţi pentru meritele lor şi activitatea depusă în cursul anului şcolar, în România profesorii renunţă la festivităţi. Această zi va fi marcată printr-un miting de protest, deoarece profesorii consideră că sunt obligaţi să trăiască sub pragul sărăciei, după reducerea salariilor cu 25%, din cauza poziţionării angajaţilor din educaţie în zona inferioară a grilei unice de salarizare, dar şi din cauza reducerilor masive de personal. Sindicaliştilor de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) li se vor alătura şi profesorii de la Federaţia „Spiru Haret“.
Sub sloganul „Salvaţi Şcoala Românească“, protestul va începe la ora 11.00 în Piaţa Victoriei, potrivit declaraţiilor liderilor FSLI.
„100 de dascăli doljeni afiliaţi la sindicatul nostru vor merge marţi (astăzi – n.r.) la Bucureşti. Între orele 11.00 şi 12.30, în Piaţa Victoriei se va desfăşura un miting de protest, iar între 12.30 şi 13.30, un marş de protest pe traseul: Piaţa Victoriei – Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei. Între 13.30 şi 14.00, vom face mitinguri în faţa Ministerelor Muncii şi al Educaţiei, instituţii la care vom depune şi memorii cu revendicările noastre“, a precizat Bogdan Manea, vicepreşedinte FSLI Dolj.   

Alţi dascăli vor protesta la Cotroceni

Manifestări de stradă vor fi şi în faţa Palatului Cotroceni, aici protestând profesorii afiliaţi la FEN şi „Spiru Haret“.
„Din Dolj vor pleca două autocare, cu aproximativ 100 de dascăli. Cei care au ales să meargă la proteste la Bucureşti şi-au asigurat suplinire pentru orele pe care le aveau în această zi, cu ajutorul colegilor din unităţile de învăţământ. Pe cei care vor rămâne la şcoală îi sfătuim să trimită memorii sau mesaje pe faxul ministrului educaţiei, dar şi copii după fluturaşii de salariu de pe lunile iulie şi august, pentru a afla din ce bani trăim“, a spus Constantin Lungulescu, preşedintele „Spiru Haret“ Dolj.  

Universitarii încearcă să-şi găsească dreptatea în instanţă

Reprezentanţii sindicaliştilor din cadrul Uniunii Sindicatelor Universitare din Universitatea din Craiova nu vor participa la mitingul din Capitală, preferând să-şi continue activitatea programată în această perioadă.
„I-am rugat pe colegii noştri din preuniversitar să facem un miting comun pe 7 octombrie. Din nefericire însă, se pare că sindicatele din învăţământul preuniversitar pun mai presus orgoliile personale, preferând să protesteze în locaţii diferite – unii la Cotroceni, iar alţii în Piaţa Victoriei. Având în vedere acest aspect, preferăm să nu ne alăturăm lor, până când nu vor urmări acelaşi interes: soarta învăţământului românesc. Vom continua procesele pe Legea 221 pentru a reuşi ca măcar în acest an să câştigăm în instanţă dreptul de a avea salariile la nivelul celor din 2009. Scopul nostru este să încercăm să contracarăm reducerile salariale“, a spus Nicu Bîzdoacă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Universitare din Universitatea din Craiova. Potrivit reprezentanţilor universitarilor, alocaţia bugetară a fost redusă cu peste 40%, iar lucrările de investiţii finanţate de stat au fost sistate la toate unităţile de învăţământ din ţară. Cu toate acestea, universitarii au reuşit să prindă diferite proiecte de amploare, finanţate însă din fonduri europene. În prezent, un asistent universitar primeşte, în funcţie de vechime, între 600 şi 800 de lei pe lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII