13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste o mie de angajaţi au câştigat sporurile în instanţă

Peste o mie de angajaţi au câştigat sporurile în instanţă

În luna februarie, printr-un ordin al Agenţiei de Prestaţii Sociale Gorj, sporurile angajaţilor din sistemul asistenţei sociale au fost tăiate. Considerând ilegală măsura de protest, angajaţii DGASPC Gorj au acţionat în instanţă instituţia şi şi-au recâştigat drepturile salariale.

Începând cu luna februarie, cei 1.085 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au pierdut din salariu sporuri cuprinse între 45 şi 75%. În foarte multe dintre unităţile subordonate DGASPC au rămas angajaţi care au studii superioare, muncesc opt-zece ore pe zi şi primesc un salariu de 500 de lei pe lună.
Liderii sindicali şi-au sfătuit colegii că trebuie să acţioneze în instanţă instituţia pentru a-şi recâştiga drepturile salariale. „Noi avem salariul de încadrare mic. La el se adăugau sporurile, pentru că avem colegi care muncesc zi de zi cu persoane adulte cu handicap, bătrâni, oameni din sistem care devin agresivi de multe ori. Nu luam aceste sporuri degeaba. Unii colegi lucrează cu copiii din centrele de plasament, din centrele maternale. Nu e uşor. Am auzit că ne blamează mulţi pentru că avem aceste sporuri, dar nu e chiar aşa“, a spus Nicolae Pasăre, liderul sindical al angajaţilor DGASPC Gorj.

Banii, după recurs

Din totalul angajaţilor, au fost aproximativ zece persoane care nu au dat în judecată instituţia, iar pentru nouă dintre cei care au atacat în instanţă decizia tăierii acelor sporuri, magistraţii au cerut avizul Curţii Constituţionale şi procesul va mai dura.
„Este o situaţie mai delicată pentru nouă colegi, funcţionari publici, pentru care magistraţii au solicitat avizul Curţii Constituţionale. Noi, în instanţă, am cerut doar drepturile noastre, sentinţa pe care am primit-o la Târgu Jiu este executorie, dar nu irevocabilă. Nu ştiu exact ce sume avem de primit fiecare. Am solicitat în scris conducerii direcţiei că trebuie să revenim la salariul iniţial şi ni s-a spus că abia după ce sentinţa va fi definitivă şi irevocabilă vom avea acelaşi salariu ca la începutul anului. În funcţie de categoria socio-profesională din care fac parte, colegii noştri au pierdut sporuri între 45-75%. 75% aveau cei care lucrau în condiţii deosebite, cu persoane cu handicap mintal“, a precizat Nicolae Pasăre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU