20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcolile, restanţiere la plata întreţinerii

Şcolile, restanţiere la plata întreţinerii

Motrenii, fie că este vorba de proprietarii de locuinţe, de reprezentanţii instituţiilor sau de agenţii economici, întâmpină sezonul rece plini de datorii. În prezent, debitele cumulate ale asociaţiilor de proprietari şi ale unităţilor de învăţământ depăşesc 20 de milioane de lei.

Locuitorii din Motru au ajuns să aibă la întreţinere datorii mai mari decât aveau în timpul sezonului rece. Cu toate că în perioada verii au beneficiat de facturi mai mici pentru că nu aveau de achitat şi agentul termic, motrenii tot nu au mers la Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) să îşi plătească datoriile, care s-au acumulat de la o lună la alta. Situaţia este cu atât mai grea pentru UATAA cu cât, pentru prima oară în ultimii ani, datoria şcolilor din municipiu a ajuns să o depăşească pe cea a asociaţiilor de proprietari. Reprezentanţii furnizorului de servicii către populaţie nu au sperat niciodată să recupereze de la cetăţeni mare lucru, iar acum se află în aceeaşi situaţie şi cu instituţiile publice. Datoria şcolilor din Motru către UATAA a depăşit recent zece milioane de lei, fiind mai mare decât cea a asociaţiilor de proprietari, care este de aproape zece milioane de lei.

Un oraş plin de datornici

Ilie Schinteie, directorul UATAA Motru, a declarat că subalternii săi au puţine şanse să recupereze banii datoraţi de asociaţiile de proprietari şi de unităţile de învăţământ. La cele peste 20 de milioane de lei se adaugă suma de şase milioane de lei, reprezentând subvenţii la căldură, care trebuie achitate de Primăria Motru. Totodată, Spitalul din localitate, care nu mai beneficiază de servicii din partea UATAA, mai are de plătit o datorie veche şi reeşalonată în valoare de 70.000 de lei. În total, Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă are de încasat de la beneficiarii săi aproximativ 27 de milioane de lei. Lipsa resurselor financiare se reflectă în mod direct în ceea ce priveşte achiziţia de lignit şi păcură pentru perioada de iarnă.

Fac licitaţie fără să aibă bani

Conducerea UATAA Motru a precizat că, la începutul lunii octombrie, unitatea va fi obligată să organizeze licitaţia pentru achiziţia de păcură, indispensabilă pentru funcţionarea uzinei. Cu toate acestea, societatea nu are banii necesari pentru combustibil, peste 2,7 milioane de lei. „Ce să ne mai pregătim de iarnă, când nu avem cu ce?! Nivelul datoriilor este cel mai ridicat din ultimii ani. De la asociaţii nu primim nimic, de la şcoli – nimic, de la primărie – nimic. Preţul cărbunelui a crescut, să vedem cu cât vom scoate păcura… Vom avea o creştere la gigacalorie la Motru, dar nu mai mare de 10%. Şi aşa nu încasăm nici ce am furnizat în anii trecuţi. Sunt datorii vechi şi de un deceniu. Acum mai avem 6.400 de apartamente de încălzit din 6.600, câte erau în martie. Între timp, s-au mai debranşat oameni şi şi-au montat centrale de apartament pe gaze. Perioada de debranşări la cerere se încheie pe 30 septembrie. La păcură facem licitaţie, dar o s-o cumpărăm când o să facem rost de bani. Cei care mai plătesc acum în oraş sunt tot bătrânii pensionari bolnavi. Când o să tăiem apa caldă şi căldura, o să sufere şi ei, pentru că nu avem voie să facem debranşări individuale. Cea mai mare datorie pe care un motrean o are la întreţinere este de 10.000 de lei. Este vorba de un salariat al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia“, a declarat Ilie Schinteie, directorul UATAA Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS