11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCerere de arestare pentru cămătarii din Olt

Cerere de arestare pentru cămătarii din Olt

Procurorii DIICOT – Servicul Teritorial Craiova au emis, joi noapte, după audieri, ordonanţe de reţinere pe 11 persoane, printre care doi poliţişti şi un jandarm, care se ocupau cu cămătăria în judeţul Olt.
Toţi sunt cercetaţi de procurori pentru comiterea a zeci de infracţiuni de şantaj, tâlhărie, violări de domiciliu, ameninţări sau fals şi uz de fals. Reamintim că joi dimineaţă, poliţiştii BCCO Craiova, ajutaţi de jandarmi şi coordonaţi de procurori, au efectuat 18 percheziţii în municipiul Slatina, pentru destructurarea grupării de cămătari conduse de Constantin Enache, zis Mafiotul.
În urma cercetărilor s-a stabilit că Mafiotul le promitea victimelor sale împrumuturi fără garanţii şi cu dobânzi foarte avantajoase, între 10 şi 20% pe lună. După ce împrumutau diverse sume, „clienţii“ cămătarilor erau ameninţaţi, bătuţi sau şantajaţi pentru a returna banii cu dobânzi imense, de până la 300%. În unele cazuri, victimele erau constrânse să întocmească înscrisuri din care să rezulte că au împrumutat sume mult mai mari sau să încheie contracte de împrumut sau de vânzare-cumpărare. În acest fel, mulţi au rămas fără case sau maşini, care le-au fost luate de cămătari.
Printre cele 14 persoane ridicate şi duse la Craiova pentru audieri, majoritatea de etnie romă, au fost şi doi poliţişti din cadrul IPJ Olt, agenţii Marius Veţeanu şi Claudiu Paţa, dar şi un jandarm, Ionel Cosma. Procurorii au stabilit că cei doi aveau rol de recuperatori în cadrul grupării. După o noapte întreagă de audieri, procurorii au emis ordonanţe de reţinere pentru 11 persoane, printre care Mafiotul, poliţiştii şi jandarmii.
Vineri după-amiază, anchetatorii au solicitat judecătorilor de la Tribunalul Dolj emiterea pe numele cămătarilor a 12 mandate de arestare preventivă, din care unul în lipsă.
Reprezentanţii DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova au explicat că gruparea condusă de Mafiotul a obţinut din cămătărie peste un milion de euro, însă, în cazul în care cămătarii vor fi arestaţi, se aşteaptă ca alte zeci de victime ale lor să prindă curaj şi să dea declaraţii despre cele întâmplate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII