24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, în plină epidemie de diabet

Doljul, în plină epidemie de diabet

Numărul bolnavilor de diabet zaharat este în creştere, avertizează medicii specialişti, care susţin că epidemia de diabet se extinde mai repede decât se credea.

Numai în judeţul Dolj, potrivit conducerii Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice de la Spitalul de Urgenţă Craiova, în primele cinci luni ale acestui an s-au înregistrat 1.339 de cazuri noi, cu 51 mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2009 şi cu 295 de cazuri mai mult decât în 2006, anul dinainte de implementarea Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei.
„Numărul pacienţilor înregistraţi a ajuns la 30.000. Pe lângă aceştia, presupunem că ar mai fi 5.000 – 6.000 neînregistraţi. În perioada 2007-2009, în care s-a desfăşurat Programul de Evaluare a Sănătăţii, depistarea cazurilor de diabet zaharat s-a dublat. Ne-am fi aşteptat ca după terminarea programului numărul pacienţilor noi să scadă foarte mult comparativ cu 2006. Nu s-a întâmplat aşa. Prin comparaţie cu anul 2006, numărul cazurilor noi a crescut“, a declarat prof. dr. Maria Moţa, coordonatorul Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Tendinţa de creştere a numărului bolnavilor de diabet se regăseşte în întreaga ţară şi la nivel mondial. În lume există 285 de milioane de pacienţi cu diabet zaharat cu vârsta peste 20 de ani şi se preconizează aproape o dublare a lor în următorii zece ani. În afara acestor bolnavi mai există peste 300 de milioane de persoane cu stare prediabetică, ce se poate transforma oricând în diabet zaharat.

Obezitatea, principala cauză a diabetului

Deşi prevalenţa diabetului este de 5% din populaţie, sunt zone pe glob, cum ar fi Insulele Nauru, unde 70% din populaţia ţării suferă de diabet. Explicaţia: locuitorii de aici s-au îmbogăţit peste măsură în urma exploatării bogatelor zăcăminte de fosfaţi, însă bogăţia a atras şi probleme. Oamenii s-au îngrăşat foarte mult, iar obezitatea a dus la apariţia diabetului.
Obezitatea este principala cauză a diabetului zaharat de tip 2. De aceea, prevenirea diabetului înseamnă, de fapt, combaterea factorilor de risc ai obezităţii, susţin medicii specialişti.
„Prevenirea obezităţii trebuie să înceapă cu combaterea sedentarismului şi adoptarea unei alimentaţii sănătoase, dublate de abandonarea fumatului şi consumului de alcool. Odihna este foarte importantă. Organismul are nevoie de şapte ore de somn pe noapte, nu în timpul zilei, iar culcarea să se facă înainte de ora 23.00. Lipsa somnului cauzează tulburări hormonale şi metabolice care favorizează obezitatea. Şi, nu în ultimul rând, stresul este un factor de risc pentru declanşarea diabetului; majoritatea persoanelor stresate încearcă să scape de această problemă mâncând“, a precizat prof. Moţa.

Absurdităţi legislative

În condiţiile creşterii numărului de bolnavi de diabet, guvernul a emis un proiect legislativ care să-i oblige să contribuie cu o cotă-parte la costul tratamentului. A fost o intenţie amendată pe loc de medicii diabetologi, care au susţinut că introducerea coplăţii ar avea efecte sociale foarte grave.
„Două treimi din pacienţii cu diabet zaharat ar renunţa la tratament şi ar fi un dezastru. Pentru pacienţii insulinodependenţi, efectele ar fi imediate, în timp ce pentru pacienţii cu tratament oral, supravieţuirea ar fi de cinci-zece ani, cu apariţia complicaţiilor foarte serioase pe care le dă diabetul netratat: orbire, amputaţii, insuficienţă renală cronică, deci cu consecinţe sociale foarte mari“, a precizat prof. Maria Moţa.
Ca urmare a protestului specialiştilor, s-a renunţat la ideea coplăţii, statul urmând să suporte în continuare costul tratamentului bolnavilor de diabet.
Altă victorie a specialiştilor în lupta cu „reformele“ guvernanţilor a fost înregistrată în urmă cu două săptămâni. Printr-o adresă, specialiştii în diabet au fost anunţaţi că pot să elibereze mai mult de 28 de reţete gratuite pe zi bolnavilor de diabet, fără să le fie imputate medicamentele prescrise.
Medicii nu vor fi însă remuneraţi pentru ceea ce depăşeşte 28 de consultaţii.
Precizăm că prin contractul-cadru pe 2010, medicii diabetologi erau obligaţi să prescrie maximum 28 de reţete pe zi. Având în vedere faptul că numărul specialiştilor este foarte mic în comparaţie cu necesarul, s-ar fi ajuns la situaţia absurdă ca aproximativ jumătate din bolnavi să nu poată practic să primească tratamentul.

Premiul de excelenţă


Prof. dr. Maria Moţa este autorul lucrării „Ghidul educatorului pentru educaţia terapeutică a pacientului cu diabet“. Cartea a obţinut premiul de excelenţă al Federaţiei Române de Diabet pe 7 septembrie 2010 la Cluj, în cadrul Congresului Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. În calitate de preşedinte al Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet, prof. Moţa doreşte să oficializeze meseria de asistent-educator şi să deschidă un site pe care să fie postate informaţii necesare bolnavilor de diabet.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII