12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBiserică sfinţită de Mitropolitul Olteniei

Biserică sfinţită de Mitropolitul Olteniei

Înalt Prea Sfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a participat la slujba de sfinţire a Bisericii de lemn cu hramul Sfântul Nicolae. Bisericuţa, obiect de patrimoniu, se află în curtea Liceului Teologic din Târgu Jiu.

Biserica de lemn din curtea Liceului Teologic „Sfântul Nicodim“ a fost adusă din localitatea gorjeană Covrigi a comunei Văgiuleşti şi datează din anul 1763. Monumentul a fost restaurat şi sfinţit în cadrul unei slujbe oficiate de Înalt Prea Sfinţia Sa Irineu, Mitropolitul Olteniei. Zeci de credincioşi au venit în curtea liceului pentru a participa la slujba oficiată de Mitropolitul Olteniei şi de un sobor de preoţi. „Este monument istoric şi este închinat Sfântului Ierarh Nicolae. Am căzut de acord să fie sfinţit chiar astăzi, de Ziua Crucii. Am fost onoraţi pentru că la slujba de sfinţire a participat Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit al Olteniei“, a declarat Gheorghe Benegui, directorul Liceului Teologic din Târgu Jiu. În cadrul Sfintei Liturghii ţinute de Înalt Prea Sfinţia Sa Irineu, un tânăr teolog a fost hirotonit diacon. Dragomir Ţicleanu are 23 de ani şi a absolvit în vara acestui an Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova. Tânărul diacon este născut în oraşul Ţicleni şi va fi preot în satul Frasinu, din comuna gorjeană Vladimir.

„Credinţa ne ţine în viaţă“

Credincioşii prezenţi la slujba de la Liceul Teologic au aşteptat ore în şir pentru a fi binecuvântaţi de Mitropolitul Olteniei. Unii dintre gorjeni au străbătut distanţe considerabile doar pentru a participa la slujbă. „Fiind sărbătoare mare, Ziua Crucii, am venit de la Novaci să îl ascultăm pe Mitropolit. A fost o slujbă frumoasă“, a spus Maria Dondera. „Credinţa ne ţine în viaţă şi ne ajută să nu ne pierdem speranţa. Uităm de multe ori să fim oameni, să fim buni şi să ne ajutăm unii pe alţii. Trăim într-o lume rea, doar cu credinţă o mai putem schimba. Credinţa în bine, în Dumnezeu şi în om, face minuni“, a afirmat o enoriaşă. Femeile prezente la slujba de sfinţire au aşteptat să intre în biserica de lemn, aceasta fiind singura dată când unei femei i se permite să intre în altar: „Am aşteptat la coadă să intru în biserică şi m-am închinat la altar“, a spus o târgujiancă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII