22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRevolta pieţarilor

Revolta pieţarilor

http:http://www.youtube.com/watch?v=ek2iFuBdQyY
Comercianţii din Piaţa Centrală din Craiova, majoritatea agenţi economici şi nu producători, s-au revoltat ieri şi au protestat în faţa sediului Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor, susţinând că le sunt puse în cârcă taxe abuzive. Pentru a preveni izbucnirea unui scandal, la faţa locului au fost solicitaţi poliţiştii comunitari, jandarmii şi „mascaţii“ Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.

Scandalul a izbucnit în jurul orei 10.00, odată cu începerea unui control al angajaţilor Serviciului Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (SPAPT) Craiova, care au verificat dacă agenţii economici şi-a plătit anticipat taxele.
Plata anticipată a taxelor pe bază de abonament este prevăzută într-o hotărâre a Consiliului Local Craiova din anul… 2005, însă fostul director, Gheorghe Călinoiu, nu a pus-o niciodată în practică. Până acum, comercianţii plăteau taxele zilnic sau la câteva zile, însă când au aflat că trebuie să plătească anticipat aproximativ 225 de lei pe o tarabă pentru o lună, în condiţiile în care unii dintre ei au şi câte zece tarabe, au cerut socoteală actualului director, Bogdan Apostol. Cu această ocazie şi-au amintit şi de alte aşa-zise abuzuri ale administratorului pieţei, care îi taxează şi atunci când intră cu maşinile să aducă marfă.
„Nu avem voie să intrăm cu maşinile în piaţă, le lăsăm pe străzile lăturalnice şi aducem toată marfa cu plasa, pentru că dacă intrăm cu maşina trebuie să plătim alte taxe. Nu mai putem! Am vrut să vorbim cu directorul, dar el a chemat mascaţii peste noi“, a explicat Nicuşor Cioacă, un comerciant din Piaţa Centrală.

O hotărâre pusă în aplicare după cinci ani

În apărarea lui, directorul SPAPT Craiova susţine că nu a făcut decât să pună în aplicare o hotărâre a Consiliului Local (CL) Craiova, care prevede plata anticipată pe o lună a taxei de masă sub forma unui abonament, iar cei care au organizat protestul sunt comercianţii care au mai multe mese. Ieri, după ce au fost anunţaţi de prevederea legală şi păsuiţi o săptămână, comercianţii au fost verificaţi şi s-a stabilit că nu s-au obosit să îşi plătească taxele în avans.
Directorul Bogdan Apostol a explicat cu două hotărâri ale CL Craiova pe masă, HCL nr. 126 din 2005 şi HCL nr. 449 din 2009, că pieţarii nu sunt taxaţi abuziv, ci doar atât cât prevăd normele în vigoare.
Potrivit HCL nr. 449/2009, taxa pentru vânzare pe mesele Pieţei Centrale din zona zero este de 7,5 lei pe tarabă, iar taxa de vânzare în faţa spaţiilor comerciale este de patru lei. De asemenea, taxa pentru depăşirea duratei de acces de 45 de minute a vehiculelor care intră în piaţă pentru încărcare-descărcare este de şapte lei până la o oră, iar pentru fiecare oră de la expirarea primei se plătesc alţi de 15 lei. Programul de intrare pentru aprovizionare este zilnic, între orele 5.00-9.00, 13.00-15.00 şi 17.00-21.00.
În plus, aceeaşi hotărâre stipulează că nerespectarea regulamentului de către utilizatorii pieţelor atrage răspunderea contravenţională, civilă sau penală, după caz, dar şi pierderea dreptului de comercializare a produselor agroalimentare în Piaţa Centrală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII