11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRadar orfan pe Rocadă

Radar orfan pe Rocadă

Radarul fix instalat pe Rocada Craiovei în cadrul proiectului de monitorizare a traficului rutier nu are utilitate nici la aproape un an de la finalizarea lucrărilor, pentru că nu are cine să dea amenzile.

După ce a predat sistemul de camere video Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ, constructorul, firma UTI, nu are cui să dea în primire radarul din zona Podului Electroputere. Utilitatea camerelor video e una, iar utilizarea radarului e alta. În cazul echipamentelor video, un dispecer urmăreşte imaginile şi transmite prin telefon Poliţiei Rutiere diverse situaţii de încălcare a regulilor de circulaţie, în special pe tronsonul staţionării neregulamentare. Poliţia, dacă ajunge la locul faptei, constată contravenţia şi poate aplica sancţiunea. În cazul radarului e însă mai complicat, înregistrările acestuia fiind singurele argumente în favoarea organului abilitat să constate şi să sancţioneze. Şeful UTI de la Craiova, Cristian Ignat, a solicitat vineri sprijinul Prefecturii Dolj pentru a-i găsi un stăpân radarului. Prefectul Eugen Georgescu a spus că va analiza solicitarea UTI, după ce va primi documentaţia completă din partea constructorului şi a celorlalte instituţii implicate: beneficiar, poliţie etc. „Trebuie să vedem în ce condiţii poate fi utilizat acest radar în scopul pentru care a fost instalat. Am cerut toate documentele folosite în astfel de situaţii, inclusiv actele de omologare“, a arătat prefectul de Dolj. Şeful Biroului Rutier Craiova, Emil Zuican, nu a comentat pe marginea subiectului radar fix. „Eu vă pot spune despre radarele pe care Biroul Rutier le are în dotare, despre zonele în care acţionează aceste radare şi celelalte echipaje. ş.a.m.d. Nu ştiu care este situaţia acelui radar“, a spus Zuican.

Cu UE cum rămâne?

Pe 24 aprilie 2010, Primăria Craiova a lansat cu tam-tam supravegherea video pe Rocadă, fără a ascunde faptul că sistemul de monitorizare trebuia băgat urgent „în pâine“, pentru a-i fi dovedită utilitatea, proiectul fiind cofinanţat cu bani de la UE. „În cazul în care cei de la UE văd că noi nu i-am dat nici o utilitate sistemului, s-ar putea să se mai gândească dacă ne lasă banii“, a spus atunci viceprimarul Mărinică Dincă. Aceeaşi poveste şi în cazul radarului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII