5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGhervase şi Drăguţ vor la CSM

Ghervase şi Drăguţ vor la CSM


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat joi lista candidaţilor pentru alegerea noului consiliu, printre ei aflându-se preşedintele Judecătoriei Craiova, Denis-Gabriela Ghervase, şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Drăguţ.
În total, 33 de judecători şi 20 de procurori s-au înscris în cursa pentru unul dintre cele 11 locuri în Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit listei oficiale publicate de consiliu.
Dintre cei 33 de judecători care candidează pe cele opt locuri ale secţiei pentru judecători care vor rămâne libere la începutul anului viitor, trei sunt de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 11 de la Curţile de Apel, 13 din partea Tribunalelor şi 6 de la Judecătorii. De asemenea, opt procurori de la Parchetele de pe lângă Curţile de Apel, opt de la Parchetele de pe lângă tribunale şi alţi opt de la Parchetele de pe lângă judecătorii se vor „bate“ pe unul dintre cele trei locuri de procuror membru ales al CSM care vor rămâne vacante.
Una dintre cele şase candidaturi depuse pentru postul de reprezentant al judecătorilor de judecătorie este cea a preşedintei Judecătoriei Craiova, Denis-Gabriela Ghervase. Acelaşi post este dorit de trei magistraţi din Bucureşti, unul de la Judecătoria Oradea şi de Elena Popescu, vicepreşedinta Judecătoriei Târgu Jiu.
Un loc pentru reprezentanţii procurorilor în cadrul CSM este vizat de alt magistrat craiovean, Elisabeta Drăguţ, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care va concura împotriva a şapte procurori de la Parchetele de pe lângă Curţile de Apel Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Oradea şi Suceava.
Potrivit calendarului pentru alegerile din 2010, pe 1 noiembrie au loc adunările generale la instanţe şi Parchete pentru desemnarea noilor membri ai CSM, iar 15 decembrie este data-limită până la care actualul Consiliu trebuie să trimită la Senat, spre validare, lista cu noii membri.  Mandatul a 11 membri din 14 ai CSM expiră pe 11 ianuarie 2011, dată până la care Senatul îi va valida pe noii membri ai Consiliului.
Durata mandatului membrilor aleşi ai CSM este de şase ani, fără posibilitatea re investirii, aceştia având calitatea de demnitari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU