11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUrgenţa trimite bolnavii la farmacii

Urgenţa trimite bolnavii la farmacii

Spitalul de Urgenţă Craiova are probleme mari cu asigurarea medicamentelor şi materialelor sanitare necesare îngrijirii bolnavilor care ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).

Pentru că fondurile alocate lună de lună de Ministerul Sănătăţii pentru Unităţile de Primiri Urgenţe sunt foarte mici, bolnavii trebuie să-şi cumpere medicamentele şi materialele sanitare necesare tratamentului în aceste servicii de urgenţă ale spitalelor.
Aşa se întâmplă şi la Spitalul de Urgenţă Craiova. Craioveanul Angel Cristescu a mers cu prietena sa la urgenţă marţi, după ce un câine a muşcat-o pe tânără, sfâşiindu-i braţul drept. După ce a aşteptat o jumătate de oră în triaj din cauza aglomeraţiei, rănita a fost luată în primire de un medic specialist în urgenţe. Acesta i-a aruncat doar o privire, după care l-a trimis pe însoţitor să cumpere de la farmacie apă oxigenată pentru dezinfectarea rănii. „Fără nici o altă explicaţie. Este un serviciu de urgenţă unde nu poţi să fii îngrijit dacă nu îţi cumperi singur medicamente. Mi se pare incredibil“, a spus tânărul.
Nu doar apa oxigenată lipseşte din UPU. Alţi pacienţi sunt trimişi să cumpere medicamente, perfuzoare, seringi, soluţii perfuzabile etc.

Urgenţa are nevoie de fonduri cu 25% mai mari

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că lipsa medicamentelor şi materialelor sanitare din urgenţă este temporară şi este cauzată în special de numărul mare de bolnavi şi de blocaje în aprovizionare. „Anumite produse necesare desfăşurării activităţii în Unitatea de Primiri Urgenţe pot să dispară spre sfârşitul lunii. Este o situaţie generată de fondurile insuficiente şi de faptul că sunt anumite zile în care numărul pacienţilor din acest serviciu este foarte mare. De asemenea, pot să mai apară şi întârzieri în aprovizionare, în sensul că anumiţi furnizori faţă de care spitalul are datorii reacţionează mai greu atunci când trebuie să onoreze o nouă comandă“, susţine conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
Spitalul de Urgenţă a alocat pentru luna septembrie fonduri în limita sumelor alocate de Ministerul Sănătăţii, adică 60.000 de lei pentru medicamente, 70.000 de lei pentru reactivi şi 35.000 de lei pentru materiale sanitare. Potrivit managerului spitalului, comenzile au fost lansate, urmând să fie onorate până la sfârşitul acestei săptămâni. Pentru ca medicii să nu mai fie nevoiţi să trimită bolnavii la cumpărături, ar trebui ca aceste fonduri să fie cu cel puţin 25% mai mari, susţine Florin Petrescu.
Pe de altă parte, conducerea spitalului recunoaşte că mai sunt şi medici care trimit pacienţii să cumpere de la farmacii un anumit produs, chiar dacă în secţie se găsesc produse similare. Petrescu a mai spus că pentru urgenţele majore – pacienţii politraumatizaţi, aflaţi în comă sau pentru salvarea cărora orice secundă contează – există medicamente şi materiale sanitare suficiente.

Ministerul Sănătăţii va aloca fonduri pentru plata datoriilor

Confruntate cu o serioasă criză financiară, spitalele din România, printre care şi Spitalul de Urgenţă Craiova, vor primi o gură de oxigen. Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că va aloca 1 miliard de lei din sumele primite la rectificarea bugetară de luna trecută pentru plata datoriilor spitalelor către furnizorii de medicamente, materiale sanitare, altor furnizori de bunuri şi servicii achiziţionate.
„Suma de 616.500.000 de lei va fi alocată pentru a plăti prima parte din obligaţiile spitalelor, peste termenul de scadenţă la data de 30 iunie 2010, aşa cum prevede OUG nr. 48/2010 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii în vederea descentralizării. Restul sumei, 383.500.000 de lei vor fi alocaţi pentru plata medicamentelor cu şi fără contribuţie de către CNAS“, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Plata acestor obligaţii se efectuează din sumele aprobate în bugetul Ministerului Sănătăţii de la bugetul de stat, alocate prin transfer în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Plata se realizează eşalonat, într-o perioadă de 90 de zile, în limita prevederilor bugetare aprobate.

 Datorii

Potrivit DSP Dolj, obligaţiile de plată ale spitalelor doljene la 31 martie erau de 11.451.761 de lei, dintre care Spitalul de Urgenţă avea 6.031.713 lei, Spitalul Municipal „Filantropia“ – 3.578.634 de lei, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ – 962.231 de lei, Spitalul Filiaşi – 368.656 de lei, iar Spitalul de Neuropsihiatrie Poiana Mare – 510.527 de lei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII