10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalContinuă primul tronson de oleoduct Constanţa- Pancevo

Continuă primul tronson de oleoduct Constanţa- Pancevo

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat miercuri că a hotărât cu partenerii sârbi continuarea primului tronson de oleoduct Constanţa-Pancevo, oleoduct care iniţial era planificat să ajungă până la Trieste, în Italia.
„Am hotărât cu partenerii noştri sârbi continuarea primului tronson Constanţa – Pancevo. În momentul de faţă, lucrurile sunt foarte avansate şi sper ca ulterior, cu colegii noştri croaţi şi italieni, să încercăm să dezvoltăm finalitatea acestui proiect“, a declarat Adriean Videanu ieri, la reuniunea anuală a diplomaţiei.
România şi Serbia au demarat recent negocieri privind construcţia unui oleoduct, în varianta mai scurtă a Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanţa-Trieste, întrucât participaţiile Croaţiei şi Italiei la PEOP sunt în prezent incerte, iar noul oleoduct ar putea fi dezvoltat pe relaţia Pancevo-Constanţa sau Pancevo-Ploieşti.
Croaţia ar putea fi exclusă din proiectul oleoductului Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanţa-Trieste, dacă nu va depune capitalul social în valoare de 70.000 de lire sterline, în termen de 30 de zile de la primirea scrisorii de notificare din partea celorlalţi acţionari, România şi Serbia. De altfel, compania Janaf din Croaţia a dat recent de înţeles că „intră în hibernare“ în ceea ce priveşte PEOP, potrivit reprezentanţilor Conpet. Iniţial, şi Italia făcea parte din acest proiect, dar nu a desemnat nici până acum o companie care să o reprezinte în PEOP.
Reprezentanţi ai României, Serbiei şi Croaţiei au semnat pe 22 aprilie 2008 acordul pentru înfiinţarea companiei de proiect a oleoductului Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanţa-Trieste, iar cea de-a patra ţară, Italia, urma să ia o decizie în privinţa implicării în proiect după instalarea noului guvern de la Roma.
Costurile oleoductului Constanţa – Trieste erau estimate la circa trei miliarde de euro. Lungimea totală a conductei ar ajunge la 1.360 km, din care pe teritoriul României 649 km, al Serbiei – 208 km, al Croaţiei – 423 km, al Sloveniei – 29 km şi al Italiei – 10 km.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS