20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalToamna se numără datoriile la Termoficare Craiova

Toamna se numără datoriile la Termoficare Craiova

Complexul Energetic Craiova a dat în judecată Regia de termoficare, pentru recuperarea debitelor de 120 de milioane de lei. Procesul va debuta pe 15 septembrie. Regia ar putea fi obligată să-şi achite datoriile în 30 de zile.

Criza economică şi măsurile de austeritate luate de curând de guvern au majorat debitele pentru agentul termic livrat craiovenilor. „Sunt debite restante mari pentru agentul termic livrat. Suma a ajuns la 120 de milioane de lei. În perioada următoare ne vom întâlni cu reprezentanţii primăriei pentru a discuta despre subvenţiile pe care le-ar putea acorda, ca şi despre eşalonarea restanţelor“, a precizat Constantin Bălăşoiu, directorul Complexului Energetic (CE) Craiova, producătorul de agent termic local. Potrivit acestuia, Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii a decis recent să trimită somaţii şi chiar să iniţieze acţiuni în instanţă pentru recuperarea datoriilor. „Avem şi noi datorii de achitat către furnizori. În ceea ce priveşte curentul electric livrat, datoriile nu sunt mai vechi de patru luni. Şi aici avem un proces cu Electroputere Craiova, deja am discutat cu ei şi am primit asigurări că suma restantă va fi plătită într-o lună. Din păcate, avem probleme mari în ceea ce priveşte agentul termic livrat“, a mai spus Bălăşoiu. De altfel, CE Craiova a iniţiat în ultimul timp acţiuni în instanţă împotriva Electroputere SA şi a Regiei de Termoficare Craiova – în baza OUG nr. 119/2007 – privind măsurile pentru combaterea întârzierii executării obligaţiilor de plată rezultate din contracte comerciale.

Procesul debutează în două săptămâni

Potrivit art. 10 alineatul 1 din prezenta ordonanţă, „în cazul în care, ca urmare a verificării cererii în baza înscrisurilor depuse, a declaraţiilor părţilor, precum şi a celorlalte probe administrate, constată că cererea este întemeiată, instanţa emite o ordonanţă de plată, în care se precizează suma şi termenul de plată“. La alineatul 3 al aceluiaşi articol, se prevede că „termenul de plată nu va fi mai mic de zece zile şi nici nu va depăşi 30 de zile de la data comunicării ordonanţei de plată“. Pe de altă parte, „judecătorul nu va putea stabili alt termen de plată decât dacă părţile se înţeleg în acest sens“.
Oficialii CE Craiova spun că au solicitat primăriei să stabilească un program eşalonat de plată, care să aibă în vedere subvenţia din acest an. Craiovenii ar putea achita acelaşi preţ pentru gigacalorie şi în această iarnă.
„Avem unul dintre cele mai mici preţuri de producţie al gicaloriei din ţară. Cu siguranţă, preţul va rămâne acelaşi şi în acest an, pentru că nu am făcut nici o cerere de mărire a lui“, a spus directorul Constantin Bălăşoiu. La ora actuală, Regia de Termoficare Craiova plăteşte un preţ de 130 lei/gigacalorie, afirmă directorul Regiei, Tatian Tudorache. Vestea bună pentru craioveni este că facturile nu se vor majora cu 30% în această iarnă, aşa cum previzionau autorităţile în urmă cu puţin timp. Vestea proastă este că ar putea fi obligaţi să plătească mai repede restanţele pe care le au pentru livrarea agentului termic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII