16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStart la demiterile directorilor de şcoli din Dolj

Start la demiterile directorilor de şcoli din Dolj

Începutul de an şcolar în judeţul Dolj anunţă schimbări majore în învăţământ. Comasările ce au avut loc au dus la desfiinţarea a aproximativ 100 de posturi de conducere. În aceste zile, managerii de şcoli au semnat ultimele documente, urmând ca sarcinile să fie preluate de alţi directori. Vor mai fi însă şi alte demiteri, ca urmare a evaluărilor directorilor, ce vor avea loc azi.

În anul şcolar 2010-2011, unităţile de învăţământ din judeţul Dolj vor funcţiona cu 202 directori şi 72 de directori adjuncţi. Şi-au luat adio de la scaunul de conducere 39 de directori şi 56 de directori adjuncţi. „Toate aceste funcţii de conducere care vor dispărea din această toamnă sunt rezultatul comasărilor ce au fost făcute la unităţile de învăţământ doljene. Din cele 202 posturi de directori admise pentru noul an şcolar, 115 sunt vacante şi alte 29 sunt de manageri adjuncţi“, a menţionat Alexandrina Maria Năstase, inspector pentru management educaţional la ISJ Dolj. În urma comasării Şcolii nr. 24 şi a Şcolii nr. 23 din Craiova, s-au pierdut două posturi de directori adjuncţi, după comasarea Şcolilor 29 şi 31 din cartierul Valea Roşie, director a rămas managerul Şcolii nr. 31 – Nicu Marcu, iar după cea a Şcolii nr. 1 „Obedeanu“ şi Şcolii nr. 12 „Decebal“ rămâne la conducere managerul Şcolii nr. 12.  

Alţi 24 de directori spun adio scaunului de conducere

În afara celor care şi-au pierdut scaunul de conducere ca urmare a comasărilor, alţi 24 de directori vor primi în aceste zile decizia de schimbare. Opt dintre aceştia se pensionează. Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova va rămâne din această toamnă fără managera Maria Antoaneta Dobrescu. „De asemenea, se vor pensiona directorii de la Şcolile nr. 3 şi nr. 4 din Băileşti, Şcoala Izvoare, Şcoala Afumaţi, Şcoala Leşile, Şcoala Maglavit, Şcoala nr. 1 Călăraşi, Şcoala Orodel şi Şcoala Rojişte. Trei manageri cu delegaţie şi-au depus decizia de pensionare de la Liceul «Ştefan Odobleja», Liceul Teoretic «Independenţa» Calafat şi Şcoala nr. 1 Calafat, iar alţi şase directori cu delegaţie au fost schimbaţi“, a adăugat Alexandrina Năstase.

Astăzi, alţi directori vor fi demişi în urma evaluărilor

Toţi managerii unităţilor de învăţământ din judeţul Dolj au intrat în procesul de evaluare, directorii fiind obligaţi să depună până la jumătatea lunii iulie la registratura Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) fişele de autoevaluare.
Evaluarea directorilor şi directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar se face anual, conform Metodologiei de evaluare şi cu fişa corespunzătoare. Fiecare dosar conţine: fişa de evaluare proprie însoţită de raportul de autoevaluare, detaliat pe criteriile din fişă, şi raportul de analiză asupra activităţii desfăşurate în unitatea respectivă. Astăzi expiră delegaţiile tuturor directorilor care nu au venit la conducerea unei unităţi de învăţământ în baza unui concurs, iar între orele 10.00-14.00 va avea loc şedinţa Consiliului de Administraţie al ISJ Dolj. Toate dosarele vor fi analizate de acest consiliu, care va decide asupra calificativelor ce vor fi acordate fiecărui director, ce va fi punctat în funcţie de mărimea şi gradul de complexitate al unităţii pe care o conduce, dar şi de baza materială a acesteia. „Activitatea directorilor va fi evaluată şi în funcţie de rata de promovabilitate a elevilor, de numărul corigenţilor sau al repetenţilor, de rezultatele obţinute de elevi la cursuri sau concursurile şcolare. La fel de importante sunt relaţiile pe care directorul le are cu părinţii şi comunitatea locală, iar în fişele de autoevaluare va fi specificată prezenţa autorităţilor la evenimentele desfăşurate în cadrul şcolii sau promovarea proiectelor desfăşurate în colaborare cu comunitatea“, a adăugat inspectorul ISJ Dolj. Managerii care vor fi nemulţumiţi de calificativul primit pot depune contestaţie la Ministerul Educaţiei în termen de cinci zile lucrătoare.

Demiterile rezultate în urma evaluărilor făcute anul trecut, nesoluţionate până azi

Multe dintre evaluările managerilor făcute în anul şcolar 2009-2010 au stârnit adevărate controverse, un şir lung de procese care nici până astăzi nu au fost soluţionate. Un astfel de exemplu este al directorului Dumitru Cotoi, de la Şcoala nr. 2 din Craiova, care a primit calificativul „nesatisfăcător“ şi a fost astfel destituit din funcţie. După primirea acestui calificativ, directorul Cotoi a dat în judecată inspectoratul, a câştigat procesul, procedura de evaluare fiind considerată incorectă, şi a primit drept sentinţă menţinerea în funcţie până în anul 2012. Alt exemplu este al directoarei Elena Ristea, de la Grupul Şcolar „Horia Vintilă“ Segarcea. În cazul acestei directoare, instanţa a decis anularea unui ordin de ministru prin care aceasta fusese destituită. Există însă şi cazuri aflate încă în litigiu: Mihai Dragu de la Liceul Teoretic „Henri Coandă“ (a fost suspendat ordinul de eliberare din funcţie – n.r.) şi Răzvan Lupu de la Şcoala de Arte şi Meserii Craiova (din cadrul Penitenciarului pentru Minori şi Tineri).
În urma evaluării, punctajul obţinut va determina acordarea calificativului astfel: pentru 86-100 de puncte va fi acordat calificativul „foarte bine“, pentru 71-85 de puncte – „bine“, pentru 61-70 de puncte – „satisfăcător“, pentru 0 şi 60 de puncte – „nesatisfăcător“.
Directorii care vor obţine calificativele „bine“, „satisfăcător“ şi „nesatisfăcător“ vor fi chemaţi în faţa Consiliului de Administraţie. În cazul directorilor numiţi cu delegaţie, obţinerea calificativului „nesatisfăcător“ va însemna automat numirea altor cadre didactice în funcţia de conducere.

Lista neagră din 2009

În urma evaluărilor manageriale anuale realizate în 2009, ISJ Dolj a trimis o listă către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei cu directori de şcoli din judeţ care primiseră calificativul nesatisfăcător: Mihai Dragu de la Liceul Teoretic „Henri Coandă“, Gheorghe Popa de la Grupul Şcolar „Traian Vuia“, Daniel-Dan Barbu de la Colegiul Naţional „Carol I“, Constantin Titiroagă de la Liceul Teoretic „Gheorghe Magheru“ Cetate, Mariea Gheorghe de la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ Dăbuleni, Alexandru Drâgnei de la GSA Dăbuleni, Răzvan Lupu de la Şcoala de Arte şi Meserii Craiova, Elena Ristea de la Grupul Şcolar „Horia Vintilă“ Segarcea şi Corina Prica, de la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII